Campanie de donare de sânge pentru celule stem, în Capitală

Publicat: 26 07. 2013, 19:50
Actualizat: 10 02. 2019, 23:00

O campanie pentru promovarea donării de sânge pentru celule stem se va derula de sâmbătă, timp de o săptămână, în trei parcuri din Capitală, unde va fi amplasat Centrul mobil de donare, un autocar dotat cu echipamentele medicale necesare pentru recoltarea probelor de sânge.

Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină București și Asociația Salvatorilor Voluntari în Situații de Urgență organizează în București, în perioada 27 iulie – 3 august, o serie de evenimente în cadrul campaniei de comunicare „Donează o șansă la viață!” pentru promovarea donării de celule stem hematopoietice.

Astfel, în parcurile Herăstrău, Al. I Cuza și Tineretului din București, va fi amplasat Centrul mobil de donare, un autocar dotat cu echipamentele medicale necesare pentru recoltarea probelor de sânge, iar persoanele care doresc să se înscrie ca donatori vor putea fi testate pe loc și vor afla gratuit ce grupă de sânge și ce tip de Rh au.

La fața locului vor fi instalate corturi publicitare și de prim ajutor, unde cei interesați vor primi informații despre donarea de celule stem. Vor fi organizate și demonstrații de acordarea primului ajutor și doritorilor le vor fi oferite gratuit servicii de măsurarea tensiunii arteriale, pulsului și glicemiei.

Evenimentele vor avea loc de sâmbătă până pe 3 august, zilnic între orele 10.00 și 18.00.

De la lansarea campaniei „Donează o șansă la viață!”, în 6 iunie 2013, săptămânal peste 100 de persoane s-au înscris în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, a
afirmat doctorul Aurora Dragomirișteanu, directorul general al RNDVCSH.

Până în prezent, un număr de cinci vieți au fost salvate în urma procedurilor de transplant de celule stem de la donator neînrudiți realizate în unitățile sanitare românești. În perioada imediat următoare, șapte pacienți pentru care au fost validați donatori compatibili urmează să fie salvați. Totodată, sunt 14 de pacienți în așteptare, care au nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice și care nu au donator compatibil în familie.