Câmpeanu: Salarizarea pentru comisiile de evaluare a handicapului este foarte mică, medicii refuză

Publicat: 29 05. 2013, 18:49
Actualizat: 29 05. 2013, 18:49

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, miercuri, că o problemă serioasă pentru comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap este salarizarea foarte mică, ceea ce face ca medicii să refuze să facă parte din aceste structuri, în care responsabilitatea este foarte mare.Câmpeanu a subliniat că nivelul scăzut de salarizare pentru membrii comisiilor de evaluare pune probleme serioase, în condițiile refuzului medicilor de a face parte din aceste structuri.

Ministrul Muncii a adăugat că, în curând, va fi prezentat un plan de „restructurare totală” a activității de evaluare a persoanelor cu handicap.

„O să prezentăm, în curând, un plan de restructurare totală a acestei activități. Dorim să unim activitatea de evaluare pentru persoanele cu handicap cu cea pentru pensii de invaliditate, pentru că o persoană trebuie evaluată o singură dată. Este o construcție foarte mare, o restructurare totală a sistemului, iar acest lucru trebuie corelat și cu reforma din Ministerul Sănătății.

Mariana Câmpeanu s-a referit și intențiile privind aplicarea în etape a Legii unitare a salarizării. „O să prezentăm în Guvern și un memorandum în care să începem să aplicăm etapizat Legea unitară a salarizării, în așa fel încât să putem să mai micșorăm aceste decalaje între nivelul minim și maxim de salarizare și, în același timp, cel puțin în prima etapă, să se acorde o creștere salarială rezidenților”, a declarat demnitarul.

Raportul unui control dispus de ministrul Muncii la comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap arată, referitor la organizarea și funcționarea serviciilor de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap (SEC), că în opt județe (Brașov, Giurgiu, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Olt, Suceava, Teleorman), precum și în sectoarele 1, 3 și 5 ale Municipiului București, serviciile de evaluare complexă nu cuprind toate categoriile de specialiști prevăzute de lege.