Care este cea mai bună brânză din lume

Publicat: 04 11. 2021, 09:40
Actualizat: 04 11. 2021, 09:41

A fost aleasă cea mai bună brânză din lume. Astfel, brânză de capră din Spania a câştigat primul loc la World Cheese Awards. Aceasa a despășit peste 4000 de sortimente din peste 40 de ţări de pe cinci continente, scrie CNN.

Cea mai bună brânză din lume se numește Olavidia și este produsă de un artizan care foloseşte numele comercial Quesos y Besos (Brânzeturi şi săruturi). A obţinut 103 voturi, devansând locul al doilea, o brânză moale de la Fromagerie Berthaut din Franţa, cu 98 de voturi, care a condus până în ultimul moment.

Înainte de a vota, un judecător le-a spus colegilor din juriu că brânza de capră avea o „textură bogată, seducătoare şi cremoasă” şi „o aromă rotundă şi caldă”.

Ceremonia a fost transmisă în direct de organizatori din oraşul Oviedo, din nordul Spaniei.

„Suntem un mic şi umil producător de brânzeturi din Jaen”, a spus Silvia Pelaez, proprietara brandului câştigător. Oraşul este din sudul Spaniei și e cunoscut mai ales pentru măslinele sale.

„Munca zilnică îşi are răsplata ei”, a spus Pelaez, adăugând că producătorul de brânzeturi, cunoscut oficial sub numele de Lacteos Romero Pelaez, are doar şase angajaţi.Brânza are o dungă neagră vizibilă în mijloc, lucru pe care juriul l-a menţionat. Organizatorii concursului au spus că brânza a fost „maturată cu penicillium candidum şi cenuşă de sâmburi de măsline”, care este responsabilă pentru dunga neagră.

Anul trecut, primul loc l-a ocupat o brânză albastră organică, Rogue River Blue, prima câştigătoare din America, în octombrie 2019 la Bergamo, Italia. Confruntarea anuală a brânzeturilor nu a avut loc anul trecut din cauza pandemiei Covid-19.

Aproximativ 250 de juraţi, inclusiv oameni de ştiinţă din domeniul alimentar, vânzători de brânzeturi, bucătari şi somelieri, au participat la eveniment. Aceştia s-au concentrat asupra „aspectului, senzaţiei, mirosului şi gustului fiecărui produs, punctând aspecte precum aspectul crustei şi al interiorului, precum şi aroma, corpul şi textura brânzei, majoritatea punctelor fiind acordate pentru aromă şi senzaţia din gură”, se arată pe site-ul organizaţiei.

Au fost alese 88 de semifinaliste şi doar 16 finaliste. Soarta lor a fost decisă de un aşa-numit „super juriu” format din 16 judecători care nu au nicio legătură comercială cu producătorii acestor brânzeturi.