Care este personajul istoric pe care românii l-ar alege președinte

Publicat: 09 02. 2016, 13:30

Infopolitic arată că rolul acestei cercetări este cel de a testa profilul dezirabil de președinte pe care românii și l-au format.

35% dintre români l-ar alege pe Vlad Țepeș, 21% l-ar vota pe Alexandru Ioan Cuza, 18% pe Ștefan Cel Mare, iar 9% pe Mihai Viteazul. În top se mai află Constantin Brâncoveanu și Decebal cu 6%, urmați de Tudor Vladimirescu cu 2%.

Vlad Țepeș este câștigător printre alegătorii de toate vârstele, fiind pe primul loc în preferințele ambelor sexe. Bărbații sunt însă într-o mai mare măsură admiratori ai acestui model – 42% dintre ei optează pentru Vlad Țepeș, în vreme ce doar 29% dintre femei l-ar alege. Doamnele și domnișoarele se pronunță în număr mai mare pentru Alexandru Ioan Cuza (25% față de 15% bărbații) și Ștefan cel Mare (21% față de 15% cei de sex masculin).

27% dintre votanții UDMR se declară în favoarea lui Vlad Țepeș – aproape la egalitate cu Ștefan cel Mare, pentru care se pronunță 26%. 40% dintre votanții de stânga și 33% dintre cei de dreapta l-ar vota pentru domnitorul Țării Românești.