CÂTE MAȘINI ULTRASCUMPE ARE BUCUREȘTIUL. Orașul cu 29 Lamborghini, 102 Ferrari și peste 1.000 de Porsche

CÂTE MAȘINI ULTRASCUMPE ARE BUCUREȘTIUL. Orașul cu 29 Lamborghini, 102 Ferrari și peste 1.000 de Porsche
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 23/04/2012, 23:26

Într-un oraș precum Bucureștiul, un loc de parcare este tot maigreu de găsit, mai ales când ai o mașină mare, fie limuzină, fieSUV. În medie, la fiecare loc de parcare există zece șoferi careși-l dispută. Asta pentru că, potrivit estimărilor, în Bucureștipeste 1,7 milioane de șoferi au la dispoziție doar 188.090 locuride parcare de reședință și publice. Datele oficiale arată că înCapitală sunt înmatriculate 1,2 milioane de mașini, la care seadaugă alte 500.000 de mașini care tranzitează zilnicBucureștiul.

Cele mai mari probleme le au, de regulă, posesorii de mașinimari, care datorită dimensiunilor greu se pot încadra în loculstandard de parcare. Este drept că, dată fiind percepția de om cugreutate a posesorului, și cei care gestionează locurile de parcaretind să le dea prioritate în ocuparea acestora.

20.000 de mașini de fițe

Cum arată lista limuzinelor cu motoare mari sau a SUV-urilor șiJeep-urilor din parcările supraaglomerate a Capitalei? Iată câtevarepere despre cele aproape 20.000 de mii de mașini de „fițe”, pusela dispoziție din baza de date a Direcției Regim Permise șiCertificate de Înmatriculare a Ministerului de Interne. Menționămcă sunt avute în vedere doar mașinile cu o capacitate cilindricăfoarte mare, care depășește 3.000 de centimetri cubi. Nu au fostincluse, deci, numeroase alte SUV-uri precum Hyundai Santa Fe sauKia Sorento – de ordinul câtorva mii, în parcul auto alCapitalei.

În ordine alfabetică, lista este deschisă de 4 Audi Q7 și 23QB6, după care urmează 150 de mașini Bentley. Lista continuă cupeste 500 de BMW-uri seria 7, 19 seria 8, peste 200 de de BMW X5 și7 X6, la care se adaugă alte 161 X70. Mașinile de lux nu lipsescdin top, în București fiind înmatriculat un Bugatti, peste 20 deBuick-uri, 160 de Cadillac-uri și aproape 100 de Crysler-uri.Puțini știu că în Capitală sunt 102 de bolizi Ferrari, dintre carecele mai multe mașini sunt model F131.

Dintre mașinile americane, mari, menționăm 171 de Ford Explorer,125 Ford Mustang și 11 Thunderbird, la care se adaugă peste 200 deHummer-uri, dintre care 81 H3 și 69 GMT345. Marca Infiniti are înBucurești peste 300 de exemplare, cel mai răspândit fiind FX 35-129bucăți. Alte peste 1.000 de Jeep-uri Cherokee sau alte modelecirculă pe șoselele Bucureștiului, în căutare de locuri de parcarepe măsura dimensiunilor acestora.

Evidențele DRPCIV includ și peste 100 de Jaguar-uri, dar și 29de Lamborghini, dintre care 16 model 140. Acestora li se adaugăpeste 800 de mașini de teren Land Rover, dintre care 136 RangeRover, peste 500 Lexus și aproape 100 de masive Lincoln-uri, dintrecare 36 Navigator.

Tot la mașini de fițe intră și cele 120 Maserati și 10Maybach-uri înmatriculate în Capitală.

Marca Mercedes este puternic reprezentată, cu peste 2.000 demașini de mare capacitate, de la modele sport, precum CL sau CLS,la SUV-uri gen ML sau limuzine din clasa de lux S.

Mașinile de teren marca Nissan, precum Pathfinder și Patrolînsumează peste 100 de exemplare.

Un adevărat record îl deține marca Porsche, cu peste 1.100 demașini sport sau de teren, dintre care 110 model 997, 544 9PA și188 Cayenne.

Exclusivistul Rolls Royce este reprezentat de 48 de mașini, întimp ce în Capitală sunt înmatriculate peste 250 Toyota LandCruiser. Lista este încheiată de 118 VW Touareg și 37 Phaeton.

O privire asupra SUV-urilor în lume

Deși numele SUV („Sport Utility Vehicle”) înseamnă vehicul cudestinație sportivă și utilitară, cei mai mulți șoferi din lumeconduc aceste automobile pentru a-și afișa statutul social. Mariconsumatoare de combustibil și de spațiu de parcare, SUV-urile suntadesea asociate cu „bogații” și au dușmani, inclusiv în SUA, undeau devenit foarte populare în ultimii 15-20 de ani.

Câteva date interesante despre SUV-uri:

• din totalulcelor peste 251 milioane de autovehicule înregistrate în SUA, 99 demilioane (39%) erau SUV-uri în 2006, an când se instalase deja undeclin al vânzărilor, accentuat de criza financiară din 2008.
• la Roma, orașcunoscut pentru traficul „nebun”, erau înmatriculate peste 10.000de SUV-uri în 2004 – când a fost propusă o taxă de 1.000 de euro pean pentru aceste vehicule, care a fost respinsă ca”discriminatorie”.
• în același an,o propunere similară a fost respinsă în consiliul municipal dinParis, dar la Londra, fostul primar Ken Livingstone a reușit săimpună o taxă de 8 lire pe zi tuturor mașinilor care circulă princentrul orașului între orele 07:00 și 18:00, de luni pânăvineri.
• în toamna lui2007, în Suedia, a fost declanșată o campanie „anti-SUV”, de cătreo organizație numită „Indienii junglei de beton”, care s-a soldatcu dezumflarea roților a peste 1.000 de astfel de vehicule.
• deși 70%dintre americani merg la serviciu cu mașina proprie, jumătate dinlocuitorii metropolei New York nu dețin una, iar procentul urcă la75% în cazul cartierului Manhattan, unde locurile de parcare suntrare.
• până înainteacrizei (2007), profitul mediu la vânzarea unui SUV de către cei”trei mari” producători auto din SUA (Ford, Chrysler și GeneralMotors) era de 10.000 USD.
• potrivitagenției americane care supraveghează siguranța rutieră peautostrăzile federale (NHTSA), riscul mediu ca un automobil să sărăstoarne este de 10%, dar crește la 14-23% în cazul unui SUV, înciuda mitului că aceste mașini sunt mai „sigure”.
• propuneri deinterzicere a accesului SUV-urilor în marile orașe au mai existatîn statele americane California și Massachusetts, în Elveția șiIndia (în noiembrie 2010), dar ele au fost respinse.

Închisoare cu executare pentru un patron de televiziune din România: ”Avea o frică în oase...
HOROSCOP. Această zodie va fi părăsită astăzi de partenerul de viață
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal...
Motivul real pentru care Roxana Nemeș s-a căsătorit cu Cătălin Hagima. A fost obligată să…
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscop joi, 23 septembrie 2021. O zodie își poate schimba locul de muncă
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Cele mai bune SUV-uri mici. NOI sau RULATE, mașinile astea merită fiecare bănuț
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
„China a răspândit Covid-19 cu bună știință și a anunțat restul lumii foarte târziu“. Acuzațiile...
HOROSCOP. Această zodie va fi părăsită astăzi de partenerul de viață
MISTERUL celebrului CRANIU cu urechi a fost în sfârșit ELUCIDAT după sute de ani. „Este...
Cele mai ciudate marcaje de pe șoselele României. Localnicii se minunează de apariția lor
Prințul Harry și Meghan Markle, decizie surpriză la final de 2021. Ce vor să facă...
PORTUL Constanța își REPARĂ șalupele, prin procedură SIMPLIFICATĂ, la Sorena S.A.
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
SCENARIUL ROȘU! Lista a fost actualizată și poate fi consultată aici. Ce devine STRICT INTERZIS
Bill Gates pregătește o super lovitură! La ce s-a mai gândit miliardarul american
Ioniță de la Clejani, lacrimi amare după ce a aflat că Viorica este bolnavă. „Ea...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...