Ce a decis Mitropolia Ardealului în cazul lui Pomohaci

Publicat: 19 09. 2017, 16:24
Actualizat: 02 10. 2018, 15:50

„În conformitate cu prevederile Regulamentului Autorităților Canonice Disciplinare și ale Instanțelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, astăzi, 19 septembrie 2017, la sediul Mitropoliei Ardealului, s-a întrunit Consistoriul Mitropolitan pentru judecarea apelului formulat de către domnul Cristian Dorin Pomohaci. Fostul preot s-a prezentat în fața membrilor Consistoriului Mitropolitan, solicitând, în scris, acordarea unui nou termen de judecată în vederea studierii dosarului de apel”, arată reprezentanții Mitropoliei Ardealului, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, Consistoriul Mitropolitan a acordat un nou termen de judecată, pentru 5 octombrie.

Dacă reprezentanții Consistoriului Mitropolitan îi vor da dreptate lui Cristian Pomohaci, acesta va putea rămâne preot, însă dacă decizia îi va fi nefavorabilă, rămâne în vigoare caterisirea, decisă la Alba Iulia.

Fostul preot Cristian Pomohaci contestă excluderea sa din biserică, iar Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a judecat, marți, apelul.

Fostul preot a fost caterisit în ședința Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei în data de 27 iulie 2017, fiind acuzat că a racolat un minor în scopuri sexuale.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a preluat dosarul deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, în care Cristian Pomohaci este acuzat de infracțiuni de racolare de minori în scopuri sexuale.

Sesizarea a fost făcută după ce în spațiul public a apărut o înregistrare audio în care Cristian Pomohaci i-ar fi promis unui adolescent că îl va plăti dacă va întreține relații sexuale cu el.

Spre finalul înregistrării, cel care se presupune a fi preotul Pomohaci îi spune băiatului că între ei doi a fost, de la bun început, „ceva special”, amintindu-i cum s-au întâlnit.

Cristian Pomohaci a slujit la Parohia Moșuni din județul Mureș, care aparține de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia.