Ce înseamnă zonă metropolitană și cât de departe se poate călători, potrivit noilor norme

Publicat: 20 05. 2020, 00:07
Ce înseamnă zonă metropolitană și cât de departe se poate călători, potrivit noilor norme (FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto)

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a transmis sâmbătă o serie de răspunsuri la eventualele întrebări pe care le au românii, odată cu intrarea în starea de alertă. Printre ele, răspunsul la întrebarea „Ce înseamnă zona metropolitană?”.

Începând cu data de 15 mai, când s-a declarat stare de alertă, românii au voie să circule în localitate, dar şi în zonele metropolitane, fără declaraţie pe proprie răspundere, potrivit noilor reguli.

Dar, imediat, mulți s-au întrebat cum se definește zona metropolitană în interiorul căreia cetățenii nu au nevoie de declarație pe propria răspundere pentru a se deplasa?

Ce înseamnă zonă metropolitană?

Nu este definit clar în actul normativ ce însoţeşte starea de alertă, dar conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi, zona metropolitană este definită ca fiind: ”zona metropolitană cuprinde teritoriul administrativ al oraşului centru polarizator şi al unităţilor administrativ-teritoriale cuprinse în zona de navetism a acestuia, la distanţe de până la 30 km, care respectă condiţia de contiguitate spaţială şi în cadrul căruia s-au dezvoltat relaţii de cooperare pe multiple planuri”.

Așadar, mai simplu spus, sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș. Totodată, se va considera zonă metropolitană Municipiul București și întreg teritoriul județului Ilfov.

O zonă metropolitană există independent de oraşul în jurului căruia gravitează, fără a avea personalitate juridică. Potrivit unui raport al Băncii Mondiale din decembrie 2019, document denumit ”Modele de Cooperare Interjuridiscţională”, România are în acest moment 22 de astfel de zone metropolitane, scrie Mediafax.

Județele României care au reguli diferite în timpul stării de alertă. Cetăţenii au voie să circule fără declaraţie pe propria răspundere pe o rază de 30 de kilometri în jurul oraşului

Autorităţile gălăţene şi brăilene interpretează diferit o prevedere privind circulaţia persoanelor în timpul stării de alertă. La Brăila, cetăţenii au voie să circule fără declaraţie pe propria răspundere pe o rază de 30 de kilometri în jurul oraşului. La Galaţi, se poate ieși numai cu declarație, relatează Mediafax.

Reprezentanţii Prefecturii Galaţi au răspuns unei întrebări a unei gălăţence care dorea să afle dacă poate circula fără declaraţia pe propria răspundere până într-o localitate aflată la 6 kilometri distanţă de oraş.

Ei au spus că este nevoie de document deoarece Galaţiul nu are zonă metropolitană stabilită legal din punct de vedere administrativ.

Nici în Brăila nu este definită din punct de vedere administrativ o zonă metropolitană. Totuşi, brăilenii au voie să circule pe o rază de 30 de kilometri fără a completa o declaraţie pe propria răspundere.