Ce legătură există între cutremurele din TURCIA și cele din România. Opinia unui profesor de geografie

Publicat: 07 02. 2023, 10:51
Sursă Foto - Facebook

Un profesor de geografie și primar în Podgoria pe nume Buzoianul Marius Chiru, consideră că există o relație de cauzalitate între cutremurele din Turcia și cele din România. Iată de ce este de această părere.

Buzoianul Marius Chiru crede că există o relație de cauzalitate între cutremurele din Turcia și cele din România.

Înainte să devină primar în Podgoria, comună aflată în centrul zonei seismice din Buzău și Vrancea, Marius Chiru a predat geografia la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Râmnicu Sărat.

Acesta a postat, luni seara, pe pagina sa de Facebook un mesaj legat de unul dintre cele mai devastatoare calamități ale ultimilor ani.

„Cutremurele din Turcia mi-au amintit de cel din 4 martie 1977.

Aveam 7 ani și-mi amintesc panica de atunci, cu toate că în Râmnicu Sărat au fost pagube mici, doar tavane prăbușite în clădiri vechi. Cutremurele sunt generate de mișcarea plăcilor tectonice”, a scris acesta.

În postarea sa de luni seară, profesorul de geografie expune printre altele propria teorie despre posibila legătură dintre seismele din Turcia și cele din România.

Marius Chiru crede că mișcările telurice din Anatolia le-au influențat pe cele din zona României, însă fără a avea efecte dezastruoase în următoarea perioadă.

„Pe Glob sunt trei tipuri de placi tectonice: 1. Plăci Majore – care au dimensiunea continentelor. 2. Plăci Medii- sunt în număr de 7 ( Plăcile Cocos, Gorda, Nazca, Filipineză, Somaleză , Arabică , Anatoliană ). 3. Microplăci – care sunt în număr foarte mare, la noi în țară existând trei astfel de microplăci ( Placa Mării Negre, Placa Moesică și Placa Transilvană, toate trei se intersectează în zona Vrancea ).

Turcia se află pe o placă medie, pe Placa Anatoliană. La prima vedere nu ar exista nicio legătură între Placa Anatoliană (o placă medie ) și microplăcile din țara noastră, totuși ele sunt dispuse unele peste altele și cu siguranță există o legătură dintre cutremurele puternice de azi dimineață (luni dimineață n.r.) din Turcia și cutremurele reduse din România”,a scris Marius Chiru pe pagina sa de Facebook.

România, posibil ferită de cutremurele devastatoare?

Acesta mai precizează că, prin descărcarea energiilor în România, nu crede că va fi un cutremur de peste 5,5 grade pe scara Richter.

„Este posibil ca în următoarea perioadă să auzim despre un cutremur mare între plăcile medii Anatoliană și Arabică sau între cea Anatoliană și cea Africană care sunt învecinate.

La câte replici au fost, cu siguranță s-au așezat acele plăci și o perioadă lungă de timp nu vom mai auzi despre dezastre produse de cutremure în zona noastră”, și-a încheiat postarea primarul din Podgoria.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 a zguduit în zorii zilei de luni partea central-sudică a Turciei și a afectat totodată nord-vestul Siriei.

Acest seism, cel mai grav din ultimii aproape 25 de ani în Turcia, a fost urmat de altele două, cu magnitudini de 6,7 și 7,5. Ankara a cerut ajutor internațional.

Bilanțul total a ajuns la peste 4.300 de morți, după ce datele oficiale oferite de Turcia indică 2.921 de morți în această țară, iar, potrivit informațiilor din Siria, alte 1.400 de persoane ar fi murit în țara deja grav afectată de război.