Ce s-a întâmplat cu iordanianul declarat indezirabil în România

Publicat: 29 12. 2015, 19:07

Conform surselor judiciare, cetățeanul iordanian Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash a fost ridicat, marți după-amiază, de reprezentanții Serviciului pentru Imigări, de la locuința sa situată pe bulevardul Mamaia din Constanța.

Sursele citate spun că el urmează să fie dus la București.

Cetățeanul iordanian declarat, marți, indezirabil pe teritoriul României susținea necondiționat gruparea Stat Islamic (ISIS), pentru care făcea propagandă online, încercând chiar să legitimeze atentatele de la Paris, și era dispus să se implice în acțiuni ale acesteia împotriva României, potrivit SRI.

Serviciul Român de Informații (SRI) a precizat într-un comunicat că Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash, aflat în România din anul 1991, a fost monitorizat începând cu anul 2014, context în care s-a stabilit că desfășura activități care, potrivit cadrului legal în domeniul antiterorism, constituie riscuri și amenințări la adresa securității naționale.

„Astfel, începând cu anul 2014, Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash a parcurs un proces progresiv de (auto)radicalizare ca urmare a accesării sistematice a propagandei online a unor entități teroriste jihadiste prezente în arealul de conflict siriano-irakian și, în special, Daesh (ISIS, n.r.). Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash a derulat în mediul virtual și relațional o susținută propagandă jihadistă, de radicalizare și recrutare ideologică în favoarea Daesh, încercând chiar să legitimeze modul de operare al organizației, inclusiv atacurile comise recent la Paris. De altfel, susținerea necondiționată pe care acesta o manifestă față de acțiunile Daesh include și disponibilitatea de a se implica în acțiuni împotriva României”, a arătat SRI.

Cetățeanul iordanian a fost declarat indezirabil în România, pentru 15 ani, de Curtea de Apel București, la cererea parchetului de pe lângă această instanță, din rațiuni de securitate națională.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a sesizat, luni, Curtea de Apel București, în urma propunerii formulate de SRI, pentru a aprecia asupra dispunerii măsurii de declarare ca indezirabil a cetățeanului iordanian Jaml Abdel Jabbar Khalil, pe o perioadă de 15 ani, pentru considerente de securitate națională, potrivit unui comunicat al parchetului.

Marți, CAB a admis cererea și l-a declarat indezirabil pe cetățeanul iordanian, suspectat de propagandă jihadistă. Decizia CAB nu este definitivă, dar este executorie, astfel că bărbatul urmează să fie expulzat. Surse judiciare au precizat pentru MEDIAFAX că se dorește expulzarea acestuia în maxim 48 de ore.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, cetățeanul iordanian este om de afaceri și are o familie la Constanța.