Ce s-a întâmplat cu perimetrul unde Chevron a făcut explorări pentru gaze de șist

Publicat: 04 05. 2015, 20:50

Compania americană Chevron a finalizat lucrările de reamenajare a terenului de 20.000 de metri pătrați de la Pungești, unde în 2014 a desfășurat lucrări pentru explorarea gazelor de șist.

După ce în a doua jumătate a anului trecut a fost demontată sonda de explorare și scoasă platforma betonată, societățile angajate de compania petrolieră au scos, în această primăvară, gardul împrejmuitor și podul betonat de acces spre teren.

„După finalizarea lucrărilor, s-a semnat procesul verbal de aducere a suprafeței concesionate la forma inițială, respectiv teren agricol, în conformitate cu avizul de mediu. Practic, s-a desființat platforma pentru utilaje, s-a scos gardul împrejmuitor, s-a scos calea de acces și s-a nivelat terenul, fiind redat agriculturii”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX directorul Direcției de Urbanism din Consiliul Județean Vaslui, Marian Beșliu.

Închiderea platformei de la Pungești s-a făcut în prezența autorităților de mediu din județul Vaslui.

În ceea ce privește locul unde s-a executat forajul pentru prelevarea de probe de rocă în vederea analizării potențialului de hidrocarburi, acesta a fost cimentat și acoperit cu pământ.

Compania Chevron a anunțat, în luna februarie, că renunță la explorarea gazelor de șist din România, la mai puțin de o lună după ce a renunțat și la explorarea din Polonia.

Chevron a finalizat în iulie 2014 activitățile de explorare la prima sondă din România, în localitatea Siliștea-Pungești, județul Vaslui, după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri. Compania americană deținea alte trei acorduri de mediu în județul Vaslui pentru explorarea gazelor de șist în localitățile Păltiniș – Băcești, Popeni – Găgești și Puiești. De asemenea, compania mai obținuse anul trecut și cea de-a doua autorizație de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare în perimetrul deținut la Puiești.

După ce Chevron a obținut, în octombrie 2013, autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, la Pungești au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.