Ce salariu are un bucătar în România. Cât câștigă în fiecare lună

Publicat: 27 09. 2021, 13:05
Foto: Pixabay.com/caracter ilustrativ

Salariile celor din sectorul hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor (HoReCa) sunt unele dintre cele mai mici din România. Cu toate acestea, există unele joburi în domeniu unde salariile sunt peste media națională, potrivit platformei Salario.

Astfel, bucătarii câștigă în medie 4.000 de lei net lunar, iar în unele cazuri se ajunge la 6.000 de lei, conform Salario, citate de Libertatea.

Bucătarii-șefi cu experiență sunt la mare căutare pe piața muncii, însă o mare parte dintre ei preferă joburile din afară, unde și salariile sunt mai mari, spune Raluca Dumitra, directorul de marketing al eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din țară.

Ce salariu are un bucătar în România

„În România, câștigurile variază în funcție de locația angajatorului, de experiența candidatului, dar și de brandingul personal pe care acesta a reușit sau nu să și-l creeze în timp. Astfel, în funcție de criteriile mai sus menționate, venitul unui bucătar-șef poate să depășească și 6.000 de lei net pe lună”, spune Raluca Dumitra potrivit Libertatea.

Barmanii și chelnerii sunt cei mai slab plătiți

La polul opus sunt barmanii și chelnării. Un barman este plătit în medie cu 2.000 de lei net pe lună, în vreme ce un chelner câștigă 2.300 de lei în medie în România, conform datelor Salario.

„Totuși, acestea pot fi rotunjite de nivelul bacșișului pe care-l primesc angajații de la clienți. Deficitul de astfel de candidați s-a acutizat mai ales în perioada pandemiei, când o bună parte dintre angajații care și-au pierdut jobul au ales să facă o reconversie profesională. La momentul actual, pe platforma eJobs, sunt disponibile peste 260 de locuri de muncă pentru barmani”, mai spune Raluca Dumitra.

Citește și Ce salariu are o asistentă în România. Cât câștigă în fiecare lună