Ce spunea Adrian Streinu Cercel despre focarul de coronavirus din China. Declarația lui din luna ianuarie

Publicat: 31 03. 2020, 07:07
Adrian Streinu-Cercel, anunț despre următorul val pandemic: „Asta tot din cauza noastră” / foto: captură youtube.com

La sfârșitul lunii ianuarie, managerul Institutului „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, era sigur că noul coronavirus din China nu va ajunge în România. Tot atunci acesta a dat asigurări că instituția pe care o conduce are toate capacitățile pentru a primi, diagnostica și trata potențialii pacienți. Realitatea de astăzi demonstrează că medicul s-a înșelat amarnic, dacă ținem cont de numărul mare de morți, 65 și cel de infectați, peste 2.000, victime ale noului coronavirus!

„Majoritatea sunt forme ușoare – 75%, nu prea ajung să fie depistate clinic. În primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie, dar fără febră, ceea ce schimbă datele privind persoanele care intră în țară.

China e mare, să faceţi specificaţia că acest focar, la nivelul Hubei, cu circa 11 milioane de locuitori, e un punctişor pe harta Chinei. Înseamnă că riscul ca un astfel de caz să ajungă în România e substanţial redus.

Măsurile sunt pentru a putea identifica primii pacienţi. La Institutul „Matei Balș” pot fi diagnosticați și tratați potențialii pacienți”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, potrivit Digi24.ro. Streinu-Cercel era extrem de optimist și a precizat la vremea respectivă că există 51 de persoane care s-au vindecat. „Urmărim orice persoană care intră în țară și a avut legătură cu China în ultimele 14 zile”, a precizat acesta în ianuarie 2020.