Chiliman: Nu eu am dat Arhiepiscopiei Bucureștilor un spațiu în Piața Amzei

Publicat: 07 06. 2013, 17:07
Actualizat: 25 06. 2013, 22:24
Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat, vineri, că printr-o hotărâre a Consiliului Local a fost dat Patriarhiei Române, respectiv Arhiepiscopiei Bucureștilor, un spațiu situat la etajul trei în imobilul noii piețe Amzei, în care să funcționeze Protopopiatul I din București.

„Nu l-am oferit eu (sediul – n.r.), l-a oferit Consiliul, pentru că el este cel care hotărește ce se întâmplă cu spațiile pe care le avem. Este o cerere făcută de Biserica Ortodoxă Română, pentru că, la nivelul Arhiepiscopiei Bucureștiului erau până în prezent numai trei protoerate și, printr-o decizie a Prea Fericitului Părinte Patriarh și a Consiliului Bisericii Orotodoxe, s-a hotărât ca la nivelul Capitalei să se facă câte un protoerat pe fiecare sector. Și una dintre problemele pe care o au proteratele respective este că nu au unde să stea, trei au unde să stea, trei nu au unde, ori practic proteratul Sectorului 1 nu aveau un loc unde să fie cazați”, a explicat Chiliman, precizând că, din spațiile pe care administrația locală a acestui sector le are în administrare în prezent, acesta „a fost singurul găsit disponibil”.

Primarul Sectorului 1 a mai spus că hotărârea Consiliului Local a fost dată în aprilie, urmare a cererii pe care Patriarhia a adresat-o administrației publice locale, spațiul fiind dat în folosință gratuită, pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitate de prelungire, în condițiile legii.

Edilul de sector a precizat că activitatea în noua Piață Amzei ar putea începe în două săptămâni, după finalizarea lucrărilor de refacere fiind necesare proceduri pentru alimentarea cu energie electrică a clădirii, care au întârziat redeschiderea.

Lucrările pentru modernizarea Pieței Amzei au început în 2008 și au costat aproximativ 10 milioane de lei.