China folosește în premieră cuvântul „război” pentru acțiunea militară a Rusiei în Ucraina

Publicat: 10 03. 2022, 18:12
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ

Ministrul de externe chinez, Wang Yi, a folosit pentru prima dată la nivel oficial termenul „război” pentru cataloga acțiunea militară a Rusiei în Ucraina, pe care Moscova o descrie drept „operațiune militară specială”.

Șeful diplomației chineze a afirmat joi că speră ca „războiul din Ucraina” să se încheie „cât mai curând posibil”, într-o conversație cu omologul său din Franța, Jean-Yves Le Drian, scrie cotidianul The Guardian.

Prin comentariul său, Wang punctează o premieră de la începutul invaziei rusești în Ucraina, până acum China refuzând să descrie atacul Rusiei drept o „invazie” sau „război”, iar oficialii chinezi s-au abținut de la a condamna atacurile forțelor ruse.

Televiziunea chineză de stat CCTV a transmis că ministrul de externe chinez a cerut tuturor părților să se calmeze și să ia mai multe măsuri pentru a preveni escaladarea conflictului în Ucraina.

China a anunțat luni că este dispusă să medieze conflictul dintre Rusia și Ucraina

Ministrul de Externe chinez, Wang Yi, a subliniat, luni, că prietenia dintre Beijing și Moscova este încă foarte puternică, în ciuda sancțiunilor aplicate de Occident Rusiei, după invadarea Ucrainei, iar China este deschisă să ajute la medierea păcii.

Beijingul a refuzat, până acum, să-și condamne aliatul, după ce luna trecută a promovat un parteneriat strategic „fără limite” între cele două țări, scrie The Guardian.

„Prietenia dintre cele două popoare este solidă, iar perspectivele viitoare de cooperare ale ambelor părți sunt foarte vaste”, a spus Wang într-o conferință de presă care a avut loc luni.