Chirurgi de la Colentina au folosit în premieră o proteza sintetică pentru incontinența urinară

Publicat: 20 02. 2013, 08:48
Actualizat: 19 05. 2015, 21:13

 O echipă de chirurgi de la Colentina au operat 16 paciente cu incontinență urinară folosind în premieră o proteza sintetică confecționată special, cea mai modernă concepție pentru tratarea acestei suferințe fiind introdusă de profesorul dr. Wolfram Jager, de la Clinica Chirurgicala din Köln.

Dr. Corina Grigore, de la Spitalul Clinic Colentina-Clinica II Chirurgie Generală, a declarat, pentru MEDIAFAX, că incontinența urinară reprezintă o permanentă provocare atât pentru chirurgii generaliști, cât si pentru ginecologi, urologi cât și geriatri.

„Creșterea speranței de viață a populației, mai ales feminine în țările dezvoltate, a făcut ca procentul de pacienți cu incontinență urinară să crească și să reprezinte o problemă socială și familială. Noile concepte care țin cont obligatoriu de refacerea staticii pelvine, a ligamentelor uterosacrate și pubovezicale au adus îmbunătățiri semnificative cu o rată de succes între 70 și 80 la sută în refacerea continenței vezicale. Am optat pentru utilizarea protezelor de PVDF datorită elasticității acestora, cicatricii mai suple pe care o formează, cât și pentru marginile mai puțin traumatice ale plaselor utilizate atât intraabdominal cât și în perineu. Aceasta tehnică modernă se numește Ceresa/Varesa de refacere a staticii pelvine utilizand material alloplastic de tip PVDF și a fost utilizată la 16 paciente”, a explicat medicul Corina Grigore.
Toate cele 16 paciente operate pierdeau urina la tuse, strănut, râs, iar cinci dintre ele chiar și atunci când stăteau în picioare mai mult timp.

Incontinența urinară poate apărea frecvent la femeile care au născut pe cale naturală.