Cinci proteste simultane pentru autonomia Ținutului Secuiesc, pe DN 11

Publicat: 23 12. 2013, 20:36
Actualizat: 08 02. 2016, 03:10
Aproximativ 70 de persoane au participat, luni, la cinci proteste spontane în localitățile Sântionlunca și Ozun, dar și în trei zone din municipiul Târgu Secuiesc, în județul Covasna, participanții traversând în mod repetat trecerile de pietoni de pe DN 11 și cerând autonomia "Ținutului Secuiesc".

Aproximativ 70 de persoane au participat, luni, la cinci proteste spontane în localitățile Sântionlunca și Ozun, dar și în trei zone din municipiul Târgu Secuiesc, în județul Covasna, participanții traversând în mod repetat trecerile de pietoni de pe DN 11 și cerând autonomia „Ținutului Secuiesc”.

La cele cinci manifestări au participat aproximativ 70 de persoane, între care și președintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, liderul local al CNS, Gazda Zoltan, sau președintele interimar al PPMT Sfântu Gheorghe, Vancsa Albert.

Participanții la proteste au traversat în mod repetat treceri de pietoni de pe DN 11, au arborat steaguri secuiești și au purtat pancarte cu mesaje pro-autonomie în limbile română și maghiară. Pe perioada protestului, polițiștii rutieri au dirijat circulația pe trecerile de pietoni, pentru a evita blocarea circulației rutiere pe DN 11.

Președintele CNS – Scaunul Sepsi (zona Sfântu Gheorghe), Gazda Zoltan, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că scopul acestor acțiuni este de a atrage atenția Guvernului asupra doleanțelor comunității maghiare.

Gazda a menționat că premierul Victor Ponta nu a răspuns nici după nouă luni la petiția formulată în martie, la Târgu Mureș, cu ocazia Zilei Libertății Secuiești, și nici la proclamația de la „Marele marș al secuilor”, ce a avut loc în 27 octombrie, în județul Covasna.

„Am trimis cele două documente primului ministru Victor Ponta și, cu toate că, în conformitate cu legea, în 30 de zile trebuia să primim un răspuns, acest lucru nu s-a întâmplat, și asta în condițiile în care într-o declarație televizată a promis că va răspunde secuilor”, a spus Gazda, adăugând că se vor iniția noi demonstrații pe viitor.

Protestele s-au încheiat în jurul orei 16.00, fără incidente.

„Marele marș al secuilor” s-a desfășurat, la sfârșitul lunii octombrie, între localitățile Chichiș și Brețcu din județul Covasna. Participanții au format un lanț viu pe o distanță de 54 de kilometri, între localitățile Chichiș, aflată la granița cu județul Brașov, și Brețcu, la ieșirea către Bacău, iar la intersecția de la Reci președintele CNS, Izsák Balázs, a citit o proclamație prin care maghiarii solicită autoguvernarea Ținutului Secuiesc.