Cine sunt românii care blochează benzinăriile. Protestul online care s-a extins în toată țara

Cine sunt românii care blochează benzinăriile. Protestul online care s-a extins în toată țara
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 06:30

„Bună ziua, ați venit la protest sau la stadion”?, eraîntrebarea de întâmpinare a fiecărui automobil care căuta loc deparcare prin fața Stadionului Național, în după-amiaza zilei de 30decembrie. Vreo 50 de indivizi se adunaseră deja pentru protest,iar acum făceau cunoștință. „Salut, sunt Florin. Am scăpat maidevreme de la muncă și am venit la protest. E prima mea dată”.”Salut, sunt George, eu am fost la vreo trei”. Grupul își dăduseîntâlnire prin intermediul unui forum auto, scopul fiind încă oacțiune de boicotare a benzinăriilor. Ideea, așa cum o expuneau șicei care mai făcuseră acest lucru, era simplă.

Grupul ocupă toate pompele de alimentare ale benzinăriei, dupăcare o ia cât mai ușurel posibil. Nimeni nu alimentează mai mult decâțiva litri, care sunt însă turnați în rezervor picătură cupicătură. Profită de ocazie pentru a-și umfla roțile, pentru a-șispăla mașina cu câte o cârpă, dar foarte meticulos și îndelung, înideea de a zăbovi suficient de mult pentru ca clienții care aralimenta mai mult să-și piardă răbdarea și să plece. Plata se faceîn monede cât mai mărunte – 10 bani sau 50 de bani, pentru a blocași casele de marcat. Scopul – de a face producătorii să înțeleagăcă prețul benzinei este mult mai mare decât ar trebui să fie.

Mobilizarea generală

A trecut de mult ora stabilită pentru adunarea grupului, însăprietenii celor care au venit deja sună și cer să fie așteptați.Atâția tineri adunați la un loc au stârnit deja alarma locatarilordin blocurile din zonă care au chemat poliția. Jandarmii știau șiei de pe forumuri ceea ce urma să se întâmple, așa că aduseserădeja un dispozitiv la fața locului. Fiecare protestatar care apăreaera legitimat și îndemnat să nu blocheze circulația. După o oră,Daniel Știrbu, un veteran al protestelor și devenit lider ad-hoc aladunării, strânge grupul înghețat în jurul lui și expune aplicatmotivul pentru care dorește boicotarea benzinăriilor. „Poate că măînșel, dar, din câte știu eu, o treime din benzina care se vinde înRomânia este produsă în țară. Costurile de producție din Româniasunt mult mai mici ca cele din alte țări europene. Un angajat românnu are un salariu mai mare de 1.000 – 1.500 de lei. În alte țăriUE, salariul e de 1.500 – 2.000 de euro. Totuși, prețul benzinei lanoi este același, dacă nu mai mare ca în alte țări. Replica loreste întotdeauna că prețul este legat de cerere și ofertă. Ideal arfi să alimentăm mai puțin, pentru a-i determina să scadă prețurile.Dar până atunci trebuie să ne facem auziți și de aceea organizămastfel de acțiuni”.

Cei adunați lângă el îi dau dreptate. Majoritatea sunt studenți,unii chiar elevi, toți pasionați de mașini. Lecția de economie îiinspiră, dar nu-i apără de frig. „Hai frate să stabilim la cebenzinărie să mergem, că am înghețat aici”, răsună o voce. Seacceptă la unison varianta a două benzinării OMV dispuse față înfață de pe șoseaua Mihai Bravu și grupul de mașini se încolonează.Nu înainte de a se striga în gura mare, pentru urechilejandarmilor, că toată acțiunea trebuie să se desfășoare fără niciunincident, iar până la benzinării nu trebuie să se încalce nicioregulă de circulație, căci poliția atât așteaptă. În total, 32 deautoturisme se alătură protestului.

La pompe cu scaunul pliabil

Ajunși la fața locului, tinerii ocupă pompele și se încălzescfăcând poze de pus pe forumuri. „Prețuri de UE, salarii deRomânia”, scrie pe una dintre mașini. Alt protestatar pune pe el untricou cu tot felul de mesaje împotriva benzinăriilor, a Guvernuluisau președintelui, după care toată lumea se scormonește de mărunt.Unii au venit cu pungile pregătite, alții aleargă să schimbe. Unclient aflat deja la pompă aplaudă acțiunea și donează și el câtevamonede de 10 bani. Angajații benzinăriei ridică din umeri, ba chiarse amuză și ei de situație. „Nu ne deranjează să numărăm câtevamonede, chiar avem nevoie de mărunt”, râde angajata de la casa demarcat.

„Poate vin și mâine seară, ca să nu fim singuri de Revelion”,zice alt angajat. La pompe, chicoteala e în toi. Unii se prefac căau rămas în pană și împing mașinile din spate până la zona dealimentare. Un tânăr se plânge că i-a înghețat mâna pe pompă, dartot picătură cu picătura toarnă. Altul, mai prevăzător, și-a adusun scăunel pliant pe care stă cât pune benzină. Colegii săi îi facun masaj, să nu înțepenească. La fața locului apare și o mașină depoliție, care zăbovește puțin, apoi pleacă. Protestatarii își vădde treabă. Unii chiar îi cer polițistului să se alătureprotestului, amintindu-i că i s-a tăiat 25% din salariu. După vreooră de alimentat, urmează plata. Monedele sunt puse ostentativ petejghea, însoțite de urări politicoase de Sărbători. Grupul sesparge, după ce sunt schimbate promisiuni că acțiunile similare vorcontinua și în 2011.

Proteste organizate pe forumuri

Ideea de a boicota benzinăriile a apărut încă din luna octombrie2010. Atunci, mesaje cu sursă neidentificată s-au răspândit prine-mailuri, Yahoo Messenger, forumuri sau rețele de socializare,destinatarii fiind rugați să nu alimenteze cu benzină în perioada27 – 29 octombrie în semn de protest față de costurile ridicate alecarburanților. Autorii mesajelor afirmau că este „o bătaie de joc”faptul că prețurile la benzină și motorină au rămas neschimbate înRomânia, deși prețul barilului de petrol a scăzut semnificativ întoată lumea.

Boicotul a început să fie pus în practică în forma „banilormărunți” în ultima săptămână a anului 2010, când acțiuni similareau fost organizate în mai multe rânduri în București, dar și înPloiești, Iași, Târgu Jiu, Baia Mare sau Mediaș. Protestatarii seînțeleg cel mai frecvent prin intermediul forumurilor auto.Creșterea prețurilor la combustibili a fost condamnată și deAsociația Oamenilor de Afaceri din România, în martie 2010, aceștiaafirmând că prețul a crescut atunci, deși cotația petroluluirămăsese stabilă. Cazul a intrat în atenția ConsiliuluiConcurenței, care a deschis o anchetă ce se află încă în curs.Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, declarasela acea vreme că, dacă se va dovedi că este vorba de o înțelegerede tip cartel, companiile găsite vinovate pot primi amenzi de pânăla 10% din cifra de afaceri realizată în anul anterior. Acest lucruar însuma o amendă de 462 de milioane de euro de la Petrom, LukoilRomania și Mol. Reprezentantul Lukoil, Constantin Tampiza, aexplicat, însă, pentru gândul că benzina românească este scumpă dincauza costurilor de producție. „Toate costurile de producție suntmai mari pentru că totul e mai scump decât în Occident, de lacosturile de procesare și cu energia până la logistică șipersonalul mult mai numeros. De exemplu, într-o rafinărie caPetrotel lucrează 600 de oameni. Eu aș fi bucuros să lucreze 100 deoameni, dar cu tot regretul”, a declarat Tampiza.

Benzina se scumpește în continuare

Prețul carburanților va continua să crească și în 2011. Dacă în2010, carburanții s-au scumpit în România cu 16,9% (în euro), de laînceputul acestei luni acciza pentru benzina fără plumb crește dinnou cu 15 euro pe tonă, adică de la 452 de euro la mia de litri la467 de euro pe mia de litri. Petrolul a încheiat anul în creșterecu peste 12%, la o valoare medie de aproape 80 de dolari pe baril,al doilea cel mai ridicat record din istorie, datorită reveniriicererii pe plan mondial, a iernii neobișnuit de reci și a scăderiistocurilor. Un studiu recent arată că livrările membrilorOrganizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), în decembrie,au fost în medie de 26,75 milioane de barili pe zi, în creșterefață de 26,70 milioane de barili pe zi, în noiembrie. MiniștriiOPEC au afirmat că nu pot furniza mai mult țiței pentru a stopacreșterea prețului, apreciind că un preț de 100 de dolari pentru unbaril de țiței este corect.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Horia Moculescu, alergat de frații Becali pentru o datorie la jocurile de noroc? Prima reacție...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ACUM, INTERVIU LIVE cu prof. univ.dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Veste cumplită de la șeful Pfizer: Va ajunge la câteva milioane. E cutremur în toată...
Astrele au avut dreptate. Despărțirea lui Liviu Dragnea de Irina Tănase a fost prezisă încă...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...