Comisarul pentru drepturile omului în Ucraina: ”Ocupanții au folosit fosfor și muniție termobarică lângă Harkov”

Publicat: 05 04. 2022, 19:47
Comisarul pentru drepturile omului în Ucraina spune că ocupanții au folosit fosfor și muniție termobarică lângă Harkov / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ

Rușii au utilizat bombe cu fosfor și muniție termobarică lângă Harkov, spune comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme (n. r. Parlament) al Ucrainei, Liudmila Denisova.

Aceasta mai precizează că există dovezi privind utilizarea bombelor termobarice și a celor cu fosfor de către trupele ruse în satul Mala Rohan de lângă Harkov, potrivit Interfax.

”Ocupanții au folosit fosfor și muniție termobarică în timpul luptei pentru Mala Rohan, lângă Harkov. Militarii ucraineni au dovezi relevante astăzi – pământ ars, clădiri distruse și echipamente inamice capturate”, a scris Avocatul Poporului pe canalul său Telegram, marți.

Denisova mai amintește că forțele ruse au utilizat sistemul TOS-1A Heavy Flamethrower cu obuze pentru un lansator de rachete – termobarice și fosfor.

Oficialul ucrainean mai afirmă că medici militari au ”reușit să evacueze soldații care au fost răniți în urma folosirii acestor muniții”, iar unii au suferit arsuri.

Armele termobarice sunt extrem de periculoase, cu efecte catastrofale. Nu folosesc o muniţie convenţională. Conțin explozibil de înaltă temperatură şi presiune, iar în timpul lansării aspiră oxigenul din aer ca să genereze o explozie foarte puternică, cu undă de mare presiune.

Amnesty International a afirmat că dreptul internaţional umanitar interzice utilizarea armelor nediscriminatorii prin natura lor, cum ar fi muniţiile cu dispersie. Lansarea de atacuri nediscriminatorii care ucid sau rănesc civili constituie o crimă de război.