Compozitorul Pascal Bentoiu a murit la vârsta de 88 de ani

Publicat: 21 02. 2016, 14:37

„Astăzi-dimineață a fost supus unei intervenții chirurgicale, într-un spital din București. Suferea de o boală incurabilă de mult timp și i-a cedat inima”, a spus Adrian Iorgulescu.

„Este o mare pierdere pentru muzica românească și este unul dintre cei mai reprezentativi compozitori români de după 1950. A avut o activitate prodigioasă în componistică, dar și muzicologică, lăsând câteva lucrări fundamentale în muzicologia noastră: ‘Imagine și sens’ și cartea ‘Capodopere enesciene’. Și este și autorul unor finalizări și remodelări ale Simfoniei a IV-a și a V-a de George Enescu, pe care autorul nu le-a terminat și maestrul Bentoiu a realizat finalizarea lor și care au fost cântate cu mult succes și în Festivalul Enescu și peste hotare. Dar sigur că cel mai important lucru este că o viață a fost dedicat profesiunii de compozitor și de muzicolog și a fost, după Revoluție, primul președinte al Uniunii Compozitorilor, timp de aproape doi ani”, a spus Adrian Iorgulescu.

Acesta a precizat că decesul lui Pascal Bentoiu este o mare pierdere pentru cultura românească.

„A fost un om de o moralitate excepțională și de care m-a legat o profundă prietenie timp de aproximativ 30 de ani, deși facem parte din generații diferite. Am conlucrat cu el doi ani și în calitate de vicepreședinte al Uniunii și a fost foarte apropiat sufletului meu. Cred că este una dintre cele mai grave pierderi pe care Uniunea Compozitorilor le-a suferit în ultima vreme, dar nu numai pentru Uniunea Compozitorilor, ci pentru cultura românească în ansamblul său”, a precizat Adrian Iorgulescu.

Totodată, Adrian Iorgulescu a spus că are o scrisoare pe care i-a trimis-o Pascal Bentoiu, în care acesta și-a exprimat în mod foarte clar dorințele privind funeraliile sale.

„Mi-a comunicat în mod expres, de altfel a lăsat și o scrisoare, că nu dorește niciun fel de ceremonii oficiale și că este ultima lui dorință să nu fie o ceremonie cu onoruri de niciun fel. Nu vrea să fie expus, nu vrea nimic din toate cele pe care alții și le doresc, de la salve de tun și până la fanfare militare”, a explicat Adrian Iorgulescu.

Acesta a mai spus că Pascal Bentoiu o să fie înmormântat în cavoul familiei Bentoiu din cimitirul Bellu din București, la o dată care nu a fost încă stabilită.

Decesul lui Pascal Bentoiu a survenit la două luni după decesul soției acestuia, scriitoarea și traducătoarea Annie Bentoiu, care a murit pe 21 decembrie 2015.