Concediu paternal. De câte zile ar putea avea parte tații

Publicat: 16 02. 2016, 16:37
Actualizat: 08 05. 2018, 05:04

Inițiativa legislativă adoptată de deputații din Comisia pentru Muncă prevede ca „în cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare”.

Concediul paternal se acordă, la cerere, în primele două luni de la nașterea copilului, în baza certificatului de naștere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiționarului, potrivit proiectului de lege.

Indemnizația pentru concediu paternal se plătește integral din fondul de salarii al unității și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

„Legea nr. 210/1999 a concediului parental a fost adoptată ca o necesitate compensatorie pentru părinții paterni, care nu beneficiază de anumite drepturi ca și indemnizațiiile și concediile acordate pentru mame decât în situația când le substituie conform OUG nr. 111/2010”, potrivit expunerii de motive a actului normativ.

De asemenea, potrivit sursei citate, acesată modificare legislativă este importantă și în contextul în care toate actele de natură administrativă legate de nașterea copilului și înregistrarea sa legală necesită o anumită perioadă de timp alocat, fapt pentru care tatăl trebuie să-și ia concediu.

Inițiativa legislativă pentru modificarea Legii concediului paternal nr. 210/1999 a fost adoptată de Senat, Camera Deputaților este for decizonal.