Concluzie tristă a lui Mihai Șora despre Regele Mihai. Reproșul pe care îl face românilor după moartea fostului suveran

Publicat: 09 12. 2017, 16:54

Filosoful Mihai Șora a participat, sâmbătă, la Iași, la o slujbă de pomenire a Regelui Mihai, iar la final a spus că a murit „unul dintre marii oameni ai țării”.

„E o pierdere imensă. Unul dintre oamenii mari ai țării nu mai e printre noi. În momentul de față sigur că o simțim ca pe o pierdere”, a spus Șora.

Întrebat dacă poporul a știut să îl aprecieze pe Rege, Șora a răspuns că nu crede acest lucru.

„Nu cred. Dacă am fi știut să îl apreciem, rămânea mereu aici. Dacă a fost alungat, sigur nu a fost apreciat”.

De asemenea, întrebat dacă există un viitor pentru regalitate în România fără Regele Mihai, Mihai Șora a ocolit răspunsul, spunând că statul român modern datorează mult Dinastiei de Hohenzollern, din care a făcut parte și Mihai I.

„În orice caz, dinastia din care a făcut parte a fost dinastia sub care s-a constituit România modernă. Statul român datorează imens acestei dinastii. Toată modernitatea statului român de aici vine, din perioada Hohenzollern”, a mai spus Mihai Șora.

Filosoful a mărturisit că îl știe pe Rege din perioda copilăriei, iar ca prieten, Mihai I a fost „un om cald, binevoitor, de o imensă modestie”.

Regele Mihai a murit, marți, la locuința sa din Elveția. Trupul neînsuflețit al Majestății Sale va fi adus în România pe 13 decembrie, urmând a fi înmormântat pe 16 decembrie.