Conducerea Diviziei 4 Infanterie „Gemina” vrea ca liceenii și studenții să facă armată

Publicat: 16 08. 2016, 19:17

Comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general maior Ioan Manci, a declarat, marți, că la nivelul Comandamentului s-a constituit un grup de lucru cu implicarea instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională, Prefectura Cluj, ISJ și UBB, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Au trecut opt ani de la renunțarea la serviciul militar obligatoriu. La nivelul Comandamentului Diviziei 4 Infanterie > am constituit un grup de lucru, cu implicarea instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională, Prefectura Cluj, ISJ și UBB, și am demarat un proiect pilot de pregătire militară a tinerilor, liceeni și studenți, pe bază de voluntariat. Eu susțin ideea potrivit căreia tinerii noștri să participe la un asemenea program. Perioada de pregătire ar dura două-trei săptămâni și ar avea loc la finalul anului școlar, în perioada de tabere și școli de vară pentru liceeni și în perioada de practică pentru studenții, tinerii urmând să fie încazarmați într-o unitate militară. Pentru sănătatea poporului român, pentru sănătatea tinerilor, cred că ar fi benefic un asemenea program de pregătire militară voluntară”, a spus Manci.

Potrivit acestuia, tinerii ar trebui să urmeze un program special într-o unitate militară, de la ora 5.30 până la 22.00, când se dă stingerea, cu participarea acestora la programul de înviorare, de curățenie în dormitor, spălător și sală de mese, dar și la un program de pregătire militară, inclusiv fizică.

„Sunt convins că atât băieții, cât și fetele vor opta pentru a desfășura perioada de practică în unitățile militare. Mi-aș dori să fie evaluați și să găsim o formă de acordare a gradelor în rezervă pentru a realiza și acea rezervă voluntară care va pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2017″, a mai spus Manci.

El a adăugat că propunerea a fost trimisă Statului Major al Forțelor Terestre și promovată la nivelul Statului Major General. Șeful Diviziei 4 „Infanterie” Gemina a participat, marți, la Cluj-Napoca, la inaugurarea primului muzeu în aer liber al diviziei cu tehnică militară, acțiunea având loc în cazul manifestărilor de împlinire a 100 de ani de la înființare, în 1916.