Conducerea SRI respinge implicarea în operațiunea Black Cube

Publicat: 25 10. 2016, 12:21

SRI neagă, într-un comunicat de presă, că directorul Eduard Hellvig sau alte persoane din conducerea serviciului secret au fost implicate în operațiunea Black Cube, care avea ca scop discreditarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Implicarea conducerii SRI și a președintelui Klaus Iohannis a fost menționată de Dan Zorella, directorul firmei de intelligence israeliene, într-o declarație dată în fața unei comisii rogatorii de anchetă, care l-a audiat în dosarul de la DIICOT.

„Serviciul Român de Informații respinge cu fermitate afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la implicarea conducerii SRI în dosarul Black Cube. Menționam că niciodată, în nicio situație și în niciun context directorul SRI nu a discutat direct sau indirect cu persoanele cercetate de procurori în acest dosar. De altfel, SRI a contribuit determinant, cu aprobarea directorului și potrivit competențelor legale, la furnizarea de informații relevante care au condus la începerea urmăririi penale în acest caz”, arată SRI în comunicatul de presă.

Directorul Black Cube a susținut că a fost informat de fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, arestat preventiv și urmărit penal în acest dosar ca fiind persoana care a contractat firma israeliană de intelligence pentru a o compromite pe Kovesi, că operațiunea ar avea susținerea lui Eduard Hellvig, șeful SRI, și a președintelui României, Klaus Iohannis, menționând totodată că prim-adjunctul SRI Florian Coldea trebuia evitat.

Marți, surse judiciare au declarat pentru Mediafax că cei doi angajați Black Cube arestați în România și-au recunoscut faptele, făcând un acord cu procurorii și urmând să primească pedepse cu suspendare.