Consilierii PSD l-au lăsat pe Oprescu cu ochii în soare privind RADET-ul

Publicat: 25 04. 2013, 13:14
Actualizat: 26 10. 2014, 03:38

Ședința Consiliului General a Municipiului București privind reunificarea RADET cu ELCEN într-o societate comercială integrată s-a amânat din lipsă de cvorum, din cauza  consilieriilor PSD care nu au venit la reuniune. La ședință au fost prezenți 22 de consilieri, dar pentru aprobarea proiectului erau necesare două treimi din numărul consilierilor.

Primarul Sorin Oprescu, principalul susținător al sistemul integrat de alimentare centralizată cu energie termică, a declarat că „a mai văzut filmul ăsta acum patru ani și apoi din an în an”.

Oprescu a reprogramat  ședința pentru vineri, 26 aprilie. „Va avea loc  vineri, la ora 12,  și sper ca  zilele care vor trece vor da lumină conducătorilor partidelor componente din consiliu”, a spus primarul, care nu a fost foarte surprins că reprezentanții PSD nu au venit.

„Sunt zbaterile bugetului și subterfugiile care nu fac altceva decât să încetinească un proces normal și logic. Ne-am grăbit cu această sedință de îndată, mai ales că există un memorandum aprobat de Guvern cu termene clare. Dar dacă n-ar fi fost informați înainte, dacă n-am fi discutat 10-12 ore, dacă n-am fi discutat fiecare punct al convocatorului de astăzi, aș fi spus că lumea nu știe despre ce este vorba. Dar nu! Am senzația că mulți în viața asta se ascund fără să-I urmărească nimeni”, a spus primarul.

În prezent, Primăria Capitalei lucrează la cadrul legal pentru unirea ELCEN-ului cu RADET-ul, fapt pentru care vrea să coopteze consultanți de la Banca Mondială.

Oprescu a spus că datoriile și penalitățile  RADET se sting prin confuziunea dintre cele două societăți. „Și de la ELCEN se va stinge o datorie. Mai rămâne plata unui credit de  74 de milionae de euro pe care îl va plăti societatea nouă”, a mai spus Oprescu.

Primarul a explicat că există mai multe soluții privind funcționarea noii societăți.

„Dacă există posibilitatea unui credit, ceea ce mă îndoiesc că se poate, vom merge pe 80 %  pentru producerea de curent electric și 20% de energie termică. O altă soluție este delegarea de serviciu cu obligația injecției de 1,2 miliarde de euro pentru modernizarea CET-urilor într-un timp cât mai scurt. În același timp, ar trebui să fim în stare să asigurăm curent electric în sistem așa cum cere ANRE, să fim gata să injectăm în sistemul național 500 megawati.

Până la sfârșitul lunii iulie, cele două societăți ar trebui reunite.

Vineri, consilierii vor supune la vot proiectul care se referă la sistemul integrat de alimentare centralizată cu energie termică, dar și proiectul privind un contract de consultanță cu International Finance Corporation, parte din Banca Mondială, care să ajute Primăria Capitalei să găsească un investitor pentru sistemul integrat de furnizare a energiei termice.