Zeci de percheziții la RADET, într-un amplu dosar de contracte oneroase. Oprescu: „Sper să intre miercuri în ședința fuziunea Radet și Elcen”

Zeci de percheziții la RADET, într-un amplu dosar de contracte oneroase. Oprescu: Sper să intre miercuri în ședința fuziunea Radet și Elcen
Publicat: 22/03/2013, 15:19
Actualizat: 21/12/2014, 18:48

Polițiștii bucureșteni fac vineri percheziții la RADET și la alte imobile din București, Ilfov și Giurgiu, fiind vizate mai multe persoane suspectate că au prejudicat regia în urma acordării ilegale a unor contracte de achiziții publice, au declarat surse din Poliție. Contractele care ar fi fost acordate ilegal erau pentru lucrări de infrastructură, au precizat sursele citate.

Potrivit unui comunicat al Poliției Capitalei, perchezițiile au loc la 38 de adrese din București, Ilfov și Giurgiu.

„Perchezițiile sunt efectuate ca urmare a cercetărilor ce se desfășoară într-un dosar penal în care există indicii privind săvârșirea unor infracțiuni în domeniul achizițiilor publice, prin care ar fi fost diminuate resursele financiare ale unei instituții de interes public local”, a precizat Poliția Capitalei.

UPDATE 13:32 Măsurile pe care le are în vedere primarul general al Capitalei sunt:

– organizarea Sistemului public de alimentare cu energie termică în sistem integrat;

– reorganizarea RADET București în societate comercială a Municipiului București;

– fuzionarea segmentului de transport și de distribuție a energiei termice, gestionat de RADET, cu cel de producție a energiei termice, gestionat de ELCEN;

– monitorizarea rețelelor de transport și de distribuție a energiei termice pentru reducerea pierderilor și a cheltuielilor de exploatare;

– modernizarea centralelor termo-electrice.

UPDATE 13:05 „Salutăm faptul că organele abilitate acționate pentru interesul public”, a declarat vineri Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei.

„Încă din decembrie 2011, am adus la cunoștința președintelui României, a primului ministru, a CSAT-ului, SRI-ului și a ministrului Economiei situația creată între Radet și Elcen, datoriile și penalitățile care erau . Am făcut demersuri. În noiembrie 2012, am solicitat premierului o anchetă a Corpului de Control care este în desfășurare. Avem nevoie de măsuri de fond pentru reorganizarea serviciului de termoficare. Printre acestea se numără reorganizarea RADET, fuziunea transportului și distribuției cu segmentul de producție a energiei termice asigurată de ELCEN”, a spus el.

„Nu mai putem să suportăm prețuri care ne sunt impuse printr-un contract nedrept făcut în urmă cu 16 ani”, a precizat Oprescu.

La nivelul anului trecut valoarea penalităților se ridica la 850 de milioane de lei, în timp ce datoria de bază ale Radet către Elcen sunt de 500 de milioane de lei, a adăugat primarul general al Capitalei.

„Ne preocupă modernizarea rețelelor de distribuție și a centralelor”, a mai spus Oprescu.

„Sper să intre miercuri în ședința de guvern memorandumul care a fost semnat de toți cei responsabili prin care se produce fuziunea Radet și Elcen și intră în subordinea Primăriei. Având și producerea și transportul încercăm să aducem prețul gigacaloriei și mai jos”, a conchis primarul general al Municipiului București.

UPDATE 11.20 Pe lângă ERBAȘU S.A., alte firme anchetate pentru fraude cu RADET sunt: SC LUXTOR NORVEGIA SRL, SC MULTIGAMA TECH SRL, SC C.C.E.I SRL, SC SICOR SRL, SC WILLO ROMÂNIA SRL.

UPDATE 10:45 Avocatul societății ERBAȘU S.A., Alexandru Avramescu, a precizat că în sediul întreprinderii este Cristian Erbașu, care este prezent la percheziții.Avocatul a mai spus că nici Cristian, nici Alexandru Erbașu nu au fost chemați pentru a fi audiați în acest dosar.”Societatea trece printr-o expunere mediatică pe care nu ne-o dorim. Facem apel la anchetatori să își facă treaba, dar să protejeze imaginea unei firme care nu are probleme fiscale și funcționează legal”, a spus avocatul, citat de Mediafax.

UPDATE 10:10 Cei opt directori RADET anchetați sunt acuzați că au beneficiat de excursii și chiar și de bilete la meciul Chelsea-Steaua, plătite de diferite firme private cu care regia are contracte.

UPDATE 10:00Anchetatorii fac percheziții la RADET și la alte adrese din București, Ilfov și Giurgiu pentru a ridica documente în cazul prejudicierii regiei prin contracte de lucrări de infrastructură plătite, dar nerealizate, nefiind începută urmărirea penală pe numele niciunei persoane, spun surse judiciare.

Surse judiciare au declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că urmărirea penală în dosarul privind prejudicierea RADET a fost începută in rem, ceea ce înseamnă că la acest moment este constatată doar infracțiunea, nu și autorii, astfel că nicio persoană nu este pusă sub acuzare în acest caz. Sursele citate au precizat că niciun oficial din RADET nu a fost pus sub învinuire până la acest moment.

UPDATE 09:45 Una dintre firmele anchetate pentru contractele cu RADET este ERBAȘU S.A. Firma de construcții este perecheziționată în acest moment, anchetatorii analizând toate contractele pentru reabilitarea rețelei de încălzire a RADET, cu accent deosebit pe contractele din ultimul an.

UPDATE 09:40 Printre cei anchetați se numără și directorul general RADET. Perchezițiile sunt făcute de polițiștii bucureșteni specializați în investigarea fraudelor, coordonați de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul București. Activitățile sunt efectuate cu sprijinul Serviciului Român de Informații.

LOTO 6 DIN 49. Numerele câștigătoare de la LOTO extrase joi, 21 martie

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?