CONSTATARE. Biroul de presă al lui Merkel este suspectat de spionaj pentru Egipt. Se consideră că serviciile secrete egiptene încearcă să strângă informații despre membri ai Frăției Musulmane

Publicat: 10 07. 2020, 09:10
Actualizat: 10 07. 2020, 09:14

Un bărbat suspectat de spionaj pentru Egipt lucra în biroul de presă al guvernului german până în decembrie 2019. Autoritățile consideră că Egiptul recrutează persoane care să spioneze grupuri de opoziție care locuiesc în Germania.

S-a constatat că un angajat al Biroului Federal de Presă din Germania a lucrat ani de zile pentru un serviciu secret egiptean, potrivit unui raport prezentat joi de ministrul de interne, Horst Seehofer, potrivit DW.com.

„Nu comentăm investigațiile în desfășurare sau probleme de personal”, a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel și șeful Biroului Federal de Presă.

Se spune că bărbatul lucrează pentru serviciul de vizitare al biroului de presă în calitate de angajat de nivel mediu, potrivit cotidianului german Bild. Aceasta înseamnă că ar fi finalizat un examen și cel puțin doi ani de pregătire profesională pentru a obține locul de muncă.

Potrivit raportului, poliția germană a efectuat „măsuri executive” împotriva bărbatului în decembrie 2019. Locațiile serviciului pentru vizitatori au fost căutate ca parte a anchetei, a informat Bild.

Bărbatul a fost acuzat pentru suspiciunea de spionaj, potrivit procuraturii federale

Procurorul federal a confirmat că bărbatul a fost acuzat pentru suspiciunea de spionaj și că ancheta este încă în curs.

„Există indicii că serviciile egiptene încearcă să recruteze egiptenii care trăiesc în Germania în scopuri de informații prin vizitele lor în misiunile diplomatice egiptene din Germania și călătoriile lor în Egipt”, se arată în raport.

Se consideră că serviciile secrete egiptene încearcă să strângă informații despre egiptenii care ar putea fi membri ai Frăției Musulmane

Guvernul german consideră că serviciile secrete egiptene încearcă să strângă informații despre egiptenii care trăiesc în Germania, care ar putea fi membri ai Frăției Musulmane, dar și membri ai comunității creștine copte.

Egiptul a fost condus de armată din 1952, cu un scurt interludiu în 2011, când Mohamed Morsi de la Frăția Musulmană a fost ales președinte și a guvernat timp de doi ani, până când a fost depus de actualul președinte Abdel Fattah Al-Sisi.

Cazul suspectului spion egiptean a făcut parte dintr-un raport prezentat la Berlin de ministrul de interne, Horst Seehofer, ale cărui constatări cheie au arătat că extremismul de dreapta din Germania a crescut brusc anul trecut.