Corlățean transmite condoleanțe familiilor victimelor accidentului din Muntenegru

Publicat: 24 06. 2013, 14:25
Actualizat: 29 03. 2019, 17:14

 Ministrul Titus Corlățean, aflat în drum spre Podgorița, transmite condoleanțe familiilor victimelor accidentului din Muntenegru.

Conform unui comunicat MAE remis MEDIAFAX, aflat în drum spre Podgorița pentru a coordona de la fața locului activitățile întreprinse de echipa operativă a Celulei de criză, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a declarat: „Doresc să exprim profunda compasiune pentru familiile românilor decedați în urma tragicului accident din Muntenegru. Suntem alături de aceștia și ne preocupăm să îi sprijinim pentru a trece peste aceste momente deosebit
de grele”.

„Alături de autoritățile locale, Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de criză, depune toate eforturile pentru a oferi întregul sprijin necesar în astfel de situații umane tragice, precum și asistență consulară de care este nevoie în această situație”, a adăugat Titus Corlățean.

Ministrul a mulțumit autorităților locale muntenegrene pentru sprijinul acordat la cel mai înalt nivel, precum și cetățenilor muntenegreni, care au dat dovadă de sprijin și solidaritate cu victimele accidentului, donând sânge: „A fost un gest umanitar realmente emoționant, o dovadă de prietenie din partea poporului muntenegrean. Le mulțumim pentru că ne-au fost aproape într-un moment dureros pentru noi, românii.”

De asemenea, ministrul Titus Corlățean a ținut să mulțumească omologilor europeni, precum și Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de
securitate, Catherine Ashton. Aceasta a exprimat astăzi, în cadrul reuniunii miniștrilor afacerilor externe (CAE) care se desfășoară în Luxemburg, condoleanțe – în numele său personal și al Consiliului – cu privire la tragicul accident.

Cel puțin 19 persoane au murit după ce autocarul în care se aflau, înmatriculat în România, a căzut într-o prăpastie, în Muntenegru, duminică după-amiază. Alți 27 de pasageri au suferit răni moderate. Un copil muntenegrean care era pe pod a fost acroșat ușor de autocar și a fost rănit.

Accidentul a avut loc imediat după ce autocarul a ieșit dintr-un tunel, a derapat pe un asfalt alunecos, a rupt balustrada de siguranță în partea stângă a drumului și a căzut 30-40 de metri în prăpastie. Cauza accidentului nu a fost stabilită, dar se pare că șoferul nu a adaptat viteza la acel segment de drum alunecos, relatează site-ul postului B92.

Patru dintre pasagerii răniți prezintă risc vital și sunt conectați la aparate, anunță reprezentantul clinicii KCCG din Podgorița, unde au fost transportați pasagerii răniți, citat de site-ul de știri RTCG.

Secretarul de stat Raed Arafat, aflat la spitalul din Podgorița, a declarat, luni, că vor fi trimise la fața locului două avioane pentru transportul răniților în România și un altul pentru aducerea în țară a persoanelor decedate.

Misiunea este executată la solicitarea Celulei de criză constituită la nivelul Ministerului Afacerilor Externe.