Cotația grâului continuă să crească în UE, alimentând scumpirea pâinii

Publicat: 15 02. 2012, 10:23
Actualizat: 20 06. 2012, 08:18
Prețului grâului a atins, marți, la bursa din Paris, un nou nivel record, continuând tendința ascendentă de pe piețele americane, alimentată de cererea ridicată, analiștii considerând că această evoluție va determina în mod inevitabil scumpirea pâinii.

Prețului grâului a atins, marți, la bursa din Paris, un nou nivel record, continuând tendința ascendentă de pe piețele americane, alimentată de cererea ridicată, analiștii considerând că această evoluție va determina în mod inevitabil scumpirea pâinii, transmite Reuters.

La ora 10:00 GMT, contractele pentru grâul cu livrare în noiembrie erau cotate în creștere cu peste 3,5%, la 276,5 euro pe tonă, după ce atinseseră anterior un maxim de 280 de euro, cel mai ridicat nivel de la lansarea pe piață în 1998.

Cotația a crescut de peste două ori, de la începutul lunii aprilie, când contractele erau tranzacționate la 130 de euro pe tonă, iar traderii și analiștii nu anticipează o inversare a tendinței în viitorul apropiat.

"Ținta este în mod clar un preț de 300 de euro pe tonă, chiar dacă grâul european este deja prea scump, iar cererea exagerată", a declarat un trader, referindu-se la temerile legate de nivelul producției.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro

Â