Creșterea vânzărilor de retail din România, cea mai accelerată din UE, în octombrie 2007

Publicat: 15 02. 2012, 11:43
Actualizat: 14 06. 2012, 15:29
Vânzările din sectorul de retail din România au înregistrat, în luna octombrie a anului trecut, față de perioada similară din 2006, cel mai rapid ritm de creștere din Uniunea Europeană.

Vânzările din sectorul de retail din România au înregistrat, în luna octombrie a anului trecut, față de perioada similară din 2006, cel mai rapid ritm de creștere din Uniunea Europeană, avansul fiind de peste șapte ori mai accelerat decât media celor 27 de state membre, potrivit datelor Eurostat. Comerțul cu amănuntul a urcat cu 13,9% în România, în timp ce creșterea medie din UE a fost de 1,9%, se arată într-un comunicat al Biroului de statistică.

Deși s-a situat pe primul loc în UE, ritmul de creștere a vânzărilor din sectorul de retail a fost cu 10,9% mai lent comparativ cu luna septembrie a anului trecut. Singurul stat membru al UE care a consemnat un ritm de creștere apropiat de cel din România a fost Polonia, cu un avans de 13,3% în octombrie 2007 comparativ cu perioada similară din anul anterior. Pe locul trei în topul celor mai importante majorări s-a plasat Lituania, cu 11,5%. Pe de altă parte, vânzările de retail din Luxemburg au înregistrat cel mai important declin, de 20,3%.

Mai mulți analiști economici au tras semnale de alarmă în ceea ce privește creșterea consumului din România. Având în vedere că mare parte a bunurilor consumate de populație provine din import, creșterea consumului se reflectă în adâncirea deficitului de cont curent, aflat deja la un nivel ridicat.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro