Cristian Tudor Popescu, despre alegerile locale în timpul pandemiei: „Nu poate fi mai rău în secția de votare decât pe plajă la mare”

Publicat: 25 09. 2020, 22:57
Actualizat: 25 09. 2020, 23:11
Gazetarul Cristian Tudor Popescu (FOTO-Arhivă: Captură video - Digi 24)

Cristian Tudor Popescu (CTP) a afirmat vineri seară, la Digi 24, că românii nu ar trebui să se sperie de mersul la vot, la alegerile locale din 27 septembrie, în plină pandemie de coronavirus, mai ales dacă nu s-au speriat de aglomerația de pe litoral în perioada concediilor. Gazetarul a mai spus că riscul de infectare la vot este mai mic decât la mare, la supermarket sau la serviciu.

„Mă gândesc dacă îi va speria pe cei care au fost în concediu la mare în această vară, nu numai în România, ci și în alte părți. Dar în România – am văzut cu toții ce a fost acolo și consecințele se văd acum, în rata aceasta de infectare de 1.500, 1.600, 1.700 pe zi. O logică simplă ne spune că nu poate fi mai rău în secția de votare decât pe plajă la mare. Probabil că vor fi și incidente, imposibil să nu existe și unii care să nu respecte la un moment dat regulile, dar, în general, nu se poate compara. Acolo vor intra doar 5 persoane în secție, dacă cineva are temperatură, dacă are simptome, va fi condus pe o traiectorie separată, la o cabină separată, care va fi dezinfectată după aceea, se păstrează distanța între persoane. Sigur că există o probabilitate să te infectezi oriunde în acest moment, în această lume. Dar evident e mult mai mică la secția de votare decât în supermarket, la serviciu – oamenii ăștia se duc la serviciu, nu? Nu cred că este mai mare probabilitatea de infectare la secția de votare decât la slujbă, unde te duci și respecți niște reguli”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi 24.

Gazetarul spune că ar putea ca unii oameni să se sperie dacă apar cozi la secțiile de votare, dar că este puțin probabil să apară cozi neorganizate pentru votul din 27 septembrie.

„Nu cred că se va întâmpla lucrul acesta. Nu cred că o să se calce oamenii în picioare ca să voteze. Sunt forțe de ordine acolo, situația este cunoscută. Cei care nu au de gând să respecte aceste reguli nu vor veni la vot, iar cei care se duc știu ce-i așteaptă și, după părerea mea, nu o să avem astfel de incidente majore. Rezultatul acestor alegeri va fi decis de cât din valul de alegători din 2019 de la alegerile europarlamentare și prezidențiale va mai ajunge la mal în 2020. Asta e tot. Ecuația este simplă. Sigur, dacă vor să raționeze, oamenii își pot da seama că votul lor – se pot gândi: dacă am fost atunci și nu merg și acum la vot, degeaba m-am dus în 2019”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.

EXCLUSIV. Cristian Pîrvulescu, pronostic în pragul alegerilor: „Dacă Gabriela Firea va câștiga Capitala, își va pregăti candidatura pentru prezidențialele din 2024”. Ce spune analistul despre Nicușor Dan și Traian Băsescu

Politologul Cristian Pîrvulescu afirmă că prezenţa la urne la alegerile locale de duminică nu va depăși pragul de 40%, iar între primii doi clasaţi în cursa pentru Primăria Capitalei, competiţia va fi “umăr la umăr”.

Analistul a detaliat pentru GÂNDUL.RO că votanții nehotărâți sunt cei care vor decide alegerile din București.

Dacă edilul Gabriela Firea va câștiga un al doilea mandat, aceasta își va pregăti candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2024. În schimb, dacă va pierde, Cristian Pîrvulescu spune că primărița va ieși de pe scena politică.

„În alegerile în care candidații sunt umăr la umăr, iar alegerea primarului din București este într-o asemenea situație, cei care tranșează sunt nehotărâții. Indecișii pot să se prezinte la vot, pot să se hotărască în ultimul moment, dar pot și să nu se prezinte la vot. În fiecare din aceste ipoteze, rezultatele vor fi diferite. Știm din alegerile precende, inclusiv din alegerile locale că, în final, prezența este determinantă pentru rezultatul votului. Prezența redusă favorizează partidele care au alegători determinați, motivați sau captivi. Pe când, prezențele mari fac ca electoratul volatil care se deplasează în funcție de starea de spirit, de campanie – favorizează de obicei alte formațiuni politice, mai ales pe cele noi. Partidele noi, cum ar fi Alianța USR PLUS – profită de multe ori de această stare de spirit sau se așează pe direcția acelei stări de spirit pentru a profita de ea așa cum o corabie este purtată de vânt”, explică pentru GÂNDUL.RO, decanul Facultății de Științe Politice, SNSPA.