EXCLUSIV. Cristian Pîrvulescu, pronostic în pragul alegerilor: „Dacă Gabriela Firea va câștiga Capitala, își va pregăti candidatura pentru prezidențialele din 2024”. Ce spune analistul despre Nicușor Dan și Traian Băsescu

EXCLUSIV. Cristian Pîrvulescu, pronostic în pragul alegerilor: „Dacă Gabriela Firea va câștiga Capitala, își va pregăti candidatura pentru prezidențialele din 2024”. Ce spune analistul despre Nicușor Dan și Traian Băsescu
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Diferența devine irecuperabilă! Nicușor Dan, 41,82% din voturi, Gabriela Firea, 37,4%. Traian Băsescu, pe locul trei, cu 10,81%
Publicat: 25/09/2020, 18:39
Actualizat: 25/09/2020, 18:45

Politologul Cristian Pîrvulescu afirmă că prezenţa la urne la alegerile locale de duminică nu va depăși pragul de 40%, iar între primii doi clasaţi în cursa pentru Primăria Capitalei, competiţia va fi “umăr la umăr”. Analistul a detaliat pentru GÂNDUL.RO că votanții nehotărâți sunt cei care vor decide alegerile din București. Dacă edilul Gabriela Firea va câștiga un al doilea mandat, aceasta își va pregăti candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2024. În schimb, dacă va pierde, Cristian Pîrvulescu spune că primărița va ieși de pe scena politică.

În alegerile în care candidații sunt umăr la umăr, iar alegerea primarului din București este într-o asemenea situație, cei care tranșează sunt nehotărâții. Indecișii pot să se prezinte la vot, pot să se hotărască în ultimul moment, dar pot și să nu se prezinte la vot. În fiecare din aceste ipoteze, rezultatele vor fi diferite. Știm din alegerile precende, inclusiv din alegerile locale că, în final, prezența este determinantă pentru rezultatul votului. Prezența redusă favorizează partidele care au alegători determinați, motivați sau captivi. Pe când, prezențele mari fac ca electoratul volatil care se deplasează în funcție de starea de spirit, de campanie – favorizează de obicei alte formațiuni politice, mai ales pe cele noi. Partidele noi, cum ar fi Alianța USR PLUS –  profită de multe ori de această stare de spirit sau se așează pe direcția acelei stări de spirit pentru a profita de ea așa cum o corabie este purtată de vânt”, explică pentru GÂNDUL.RO, decanul Facultății de Științe Politice, SNSPA.

Cristian Pîrvulescu: Nehotărâții din București vor decide alegerile, nu cei din România

În schimb, analistul spune că viitorul politic al Gabrielei Firea va fi tranșat la votul de duminică. Dacă edilul Capitalei va mai câștiga un al doilea manda la Primăria București, politologul precizează că Firea va câștiga și președinția PSD după alegerile parlamentare: „La un congres ordinar al partidului pentru a-și pregăti candidatura la alegerile prezidențiale din 2024”.

Victoria Gabrielei Firea nu numai că va relativiza situația PSD, dar va deveni un atu important pentru ca social-democrații să atace mult mai energic alegerile din decembrie. Dacă pierde iese din politică, dacă va câștiga, nu numai că rămâne, ci și influențează. Însă, mai este o consecință, și consecința este asupra politicii românești. Anul 2020 este un an pierdut.  El s-ar fi dorit un an câștigat, un an cu alegeri anticipate care să pregătească reformele pe care președintele Iohannis le-a promis în campania electorală pe care nu le-a putut realiza niciodată, deoarece nu a avut majoritate. Ori, victoria la București, schimbă raporturile de forțe, mai spune Cristian Pîrvulescu.

Cristian Pîrvulescu: ”Traian Băsescu a riscat foarte mult”

Politologul afirmă că cel care ar face o posibilă victorie a Gabrielei Firea este chiar fostul președinte al României, Traian Băsescu: „Băsescu a riscat enorm de mult. Întrebarea este de ce a făcut-o. Dacă spre exemplu, am fi avut două tururi de scrutin, situația lui Nicușor Dan ar fi fost clară. Astfel, s-a creat o confuzie care a fost voită. Este evident că această confuzie  are un obiectiv politic și acel obiectiv ar potența PMP-ul la alegerile parlamentare să depășească 5%  și să intre în Parlament, să participe la majoritate”.

Alegerile locale sunt cele care vor da tonul alegerilor parlamentare din luna decembrie. În plus, spune Cristian Pîrvulescu, dacă Nicușor Dan, candidatul Dreptei, va pierde alegerile locale, se va complica situația în PNL.

„PNL nu are cum să câștige majoritatea primarilor. Majoritatea primarilor va fi, evident, a PSD. Chiar dacă PSD va pierde 15-20% dintre primari, tot va rămâne primul partid al României la numărul de primari. Nu la număr de vot. Primarii PSD vor trage după ei un electorat captiv și dependent, mai ales în zona rurală”, mai precizează analistul politic.

Cristian Pîrvulescu: ”E greu de realizat o prezență mai mare de 40%”

În plus, Cristian Pîrvulescu atrage atenția, subliniind că nu ne putem aștepta la o prezență enormă la alegerile locale de anul acesta.

„O prezență de 50% la locale ar fi o prezență spectaculoasă. În București, mi-e greu să apreciez prezența în momentul acesta. Cred că e greu totuși de mobilizat acum electoratul. O prezență mai mare de 40% mi se pare greu de realizat. Tind să cred că mai degrabă prezența va fi redusă”, a mai adăugat Cristin Pîrvulescu.

Ce arată ultimele sondaje înainte de alegerile locale. Câte voturi ar obține principalii candidați

Un sondaj PNL îl dă câștigător pe Nicușor Dan, în timp ce altul, realizat de IRSOP, arată că Gabriela Firea ar obține un scor mult mai bun decât principalul ei contracandidat.

Potrivit acestui sondaj, Gabriela Firea, candidata PSD, ar obține 42% din voturi, în timp ce Nicușor Dan, susținut de PNL și USR, este creditat cu 35% din voturi. Traian Băsescu (PMP) ar obține 15% din voturi, iar Călin Popescu Tăriceanu ( ALDE) – 3%. Cu alți candidați ar vota 5% dintre bucureșteni.

Un alt sondaj realizat de PNL îl dă câștigător pe Nicușor Dan. Acesta ar obține 42% din voturile alegătorilor, în timp ce pe Gabriela Firea ar vota-o 40% dintre repondenți, potrivit sondajului. 9% ar vota cu Traian Băsescu, în timp ce tot 9% ar vota cu alt candidat.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului