CSM a dat aviz negativ pentru desființarea SIIJ

Publicat: 11 02. 2021, 21:41
Actualizat: 06 04. 2021, 15:04
CSM a dat aviz negativ pentru desființarea SIIJ

Consiliul Superior al Magistraturii a oferit joi aviz negativ proiectului care prevede desființarea Secției pentru Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ).

11 voturi împotriva desființării și 8 voturi pentru desființare

În acest fel, au fost înregistrate 11 voturi împotriva desființării și 8 voturi pentru desființare.

Avizul CSM pentru acest proiect, trimis de ministrul Justiției, Stelian Ion, este consultativ.

Reprezentanții USR PLUS susțineau miercuri că „bilanțul celui de-al treilea an de activitate a Secției speciale nu face decât să confirme ceea ce și organismele internaționale, și societatea civilă, și noi tot spunem de la înființare încoace: nu se justifică existența acestei structuri și ea trebuie desființată cât mai curând posibil”.

„În 2020, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a finalizat doar două rechizitorii și a trimis în judecată trei inculpați. (…) Explicația potrivit căreia activitatea SIIJ a fost redusă de restricțiile impuse pe fondul pandemiei de COVID-19 ar fi credibilă dacă nu am ști că activitatea Secției speciale s-a rezumat și în 2019, an fără pandemie, tot la două cauze soluționate cu trimiterea în judecată a trei inculpați”, au mai spus reprezentanții USR PLUS.

Vicepremierul Dan Barna, despre legea privind desființarea SIIJ: Ar putea fi adoptată luna viitoare

Vicepremierul Dan Barna a estimat faptul că legea pentru desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) ar putea fi adoptată de Parlament în următoarea lună.

Dan Barna a reamintit faptul că desființarea acestei secții reprezintă de fapt și o condiție pentru ca România să „scaep de MCV”.

Dan Barna, despre desființarea SIIJ: În următoarea lună vom adopta în Parlament o lege

„Avem în programul de guvernare foarte clar prevăzut lucrul acesta, că Secţia Specială va fi desfiinţată şi una din primele iniţiative în aceste săptămâni – Parlamentul tocmai a pornit – vizează acest lucru şi se va întâmpla cu siguranţă acest lucru. (…) Dacă ne uităm, de când a fost înfiinţată până în prezent, nu e aproape nimic de pus pe masă, în afară de presiuni politice. Dar este şi una din recomandările şi condiţiile pentru ca România să scape de MCV. Or, desfiinţarea acestei secţii, care e un instrument de presiune politică – e foarte clar lucrul acesta, nu e niciun dubiu -, e una dintre recomandări, unul dintre lucrurile pe care această coaliţie şi l-a asumat şi în următoarea lună vom avea adoptată în Parlament o lege de desfiinţare a acestei secţii, care nu a adus niciun fel de beneficiu, trecând peste toate încercările ridicole pe care le vedem în aceste zile, de a încerca să îşi justifice existenţa”, a precizat Barna în cadrul unei discuţii cu primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, transmisă pe Facebook.

De asemenea, acesta a făcut câteva precizări și despre rezultatul alegerilor locale din Sectorul 1, respingând ipoteza schimbării acestuia.