EXCLUSIV. Raportul de activitate SIIJ pe anul 2020: ”7 procurori au avut de soluționat 6636 de dosare penale” + 3 rechizitorii finalizate și 550 de dosare clasate (DOCUMENT)

EXCLUSIV. Raportul de activitate SIIJ pe anul 2020: ”7 procurori au avut de soluționat 6636 de dosare penale” + 3 rechizitorii finalizate și 550 de dosare clasate (DOCUMENT)
EXCLUSIV. Raportul de activitate SIIJ pe anul 2020: ”7 procurori au avut de soluționat 6636 de dosare penale” (DOCUMENT)
Publicat: 11/02/2021, 13:33
Actualizat: 11/02/2021, 13:40

La această oră se află în plină desfășurare ședința Consiliului Suprem al Magistraturii în care se discută pe marginea proiectului de desființare a Secției pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ). Totodată, SIIJ prezintă și Raportul de Activitate pe anul 2020.

În prima parte a acestui raport, SIIJ a scos în evidență problemele cu care s-a confruntat în desfășurarea activității din cauza pandemiei de coronavirus, iar GÂNDUL.RO a prezentat, ÎN EXCLUSIVITATE, extrase din Raportul de activitate (toate detaliile AICI).

Trebuie precizat că Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție funcționează în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și are ”competență exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv de judecători și procurori militari și cei care au calitatea de membrii CSM”.

Activitatea procurorilor din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, potrivit acestui raport, ”se desfășoară cu foarte mare dificultate, din cauza volumului foarte mare de dosare, raportat la numărul acestora”.

”De asemenea, nu trebuie trecut cu vederea faptul că, in cursul anului 2020, împotriva Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au fost îndreptate atacuri puternice din partea mass-mediei și politicienilor, împrejurare care a constituit o dificultate în plus pentru activitatea acestei unități de parchet”

EXTRAS din Raportul de activitate SIIJ pe anul 2020

SIIJ și ”activitatea de urmărire penală”: ”2984 de cauze au fost înregistrate în anul 2020, iar 3652 sunt rămase/preluate din anul 2019”

Potrivit Raportului de activitate SIIJ pe anul 2020, prezentat, ÎN EXCLUSIVITATE, de GÂNDUL.RO, în cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție ”activitatea de urmărire penală a fost desfășurată de 7 procurori care au avut de soluționat 6636 de dosare penale”.

Dintre acestea, 2984 de cauze au fost înregistrate în anul 2020, iar 3652 sunt rămase/preluate din anul 2019, precizează SIIJ.

”Dosarele au fost constituite ca urmare a sesizărilor formulate de persoane fizice/juridice private sau de instituții publice, în categoria acestora fiind un număr de 2800 cauze. Un număr de 180 dosare au fost constituite ca urmare a declinărilor de competență din partea altor unități de parchet. De asemenea un număr de 4 cauze, din total, au fost formate ca urmare a sesizării din oficiu, ceea cc reprezintă uri procent de aproximativ 0,1% din numărul cauzelor înregistrate. În cursul anului 2020 au fost soluționate pe fond un număr de 552 dosare din care 2 rechizitorii prin care au fost trimişi în judecată uri număr de 3 inculpați. Într-un număr de 550 de cauze, procurorii Secției au dispus soluții de clasare”, menționează Raportul de activitate.

În ceea ce priveşte soluțiile de clasare dispuse în cele 550 de dosare

  • în 373 de cauze s-au dispus soluții de clasare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu;
  • în 8 cauze – cercetare abuzivă;
  • în 12 cauze – represiune nedreaptă;
  • în l cauză – tortură;
  • în l cauză – șantaj;
  • în 1 cauză – amenințare;
  • în 11 cauze – favorizare făptuitor;
  • în 14 cauze – constituirea unui grup infracțional organizat;
  • în 3 cauze -loviri sau alte violențe;
  • în 10 cauze -vătămare corporală din culpă;
  • în 6 cauze -neglijență în serviciu;
  • în 3 cauze – fals material în înscrisuri oficiale;
  • în 6 cauze – fals intelectual;
  • în 1 cauză – înșelăciune;
  • în 1 cauză – distrugere;
  • în 2 cauze -furt;
  • în 1 cauză -conducere vehicul bară permis de conducere;
  • în 1 cauză -părăsire loc accident circulație;
  • în l cauză – acces ilegal la un sistem informatic;
  • în 2 cauze – fraudă la vot;
  • în 1 cauză- acțiuni împotriva ordinii constituționale.

SIIJ și ”infracțiunile de corupție”: ”În anul 2020, au fost audiate un număr de 770 de persoane”

Raportul de activitate SIIJ pe anul 2020 furnizează și informații referitoare la ”infracțiunile de corupție” anchetate de procurori.

  • în 31 dosare s-a dispus soluția clasării pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită;
  • în 11 dosare s-a dispus soluția clasării pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență;
  • în 2 dosare s-a dispus soluția clasării pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență;
  • în 38 dosare s-a dispus soluția clasării pentru săvârşirea infracțiunii de abuz in serviciu.

”Trebuie menționat faptul că, în afara celor 552 de soluții, s-au mai dispus 6 declinări şi 163 de reuniri. La finalul anului 2020 an rămas de soluționat un număr de 5915 cauze. În ceea ce priveşte operativitatea soluționärii cauzelor, din cele 552 de dosare, IU au fo5t Soluționate in termen de până la un 1 an de la prima sesizare, 440 in termen de peste 1 an de la prima sesizare”

EXTRAS din Raportul de activitate SIIJ pe anul 2020

”În cursul anului 2020, au fost realizate un numãr de 3 percheziții informative, din care una a fost efectuată la solicitarea Înaltei Curți de Casație şi Justiției. De asemenea, în cursul anului 2020, an fost emise 3 mandate de aducere. În anul 2020, au fost audiate un număr de 770 de persoane, din care 12 suspecți, 7 inculpați şi 243 persoane vătămate”, menționează Raportul de activitate SIIJ din care GÂNDUL.RO prezintă extrase ÎN EXCLUSIVITATE.

Soluționarea plângerilor împotriva actelor și măsurilor de urmărire penală

În evidențele Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, în anul 2020, au fost înregistrare  – cu titlu de ”plângeri împotriva actelor și măsurilor de urmărire penală” – un număr 248 de lucrări.

”De asemenea, un număr de 145 reprezintă plângeri preluate din anul 2019 (rămase nesoluționate). Totalul plângerilor împotriva actelor și măsurilor de urmărire penală, în anul 2020 a fost de 393. Dintre acestea au fost soluționate un număr de 174 de lucrări ( 151 au fost respinse, 23 fiind admise), iar alte 46 lucrăm au fost trimise la organele competente. Prin urmare au rămas în lucru 173 de lucrări. Referitor la plângeri, memorii și sesizări, legate de atribuțiile Ministerului Public, la nivelul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, în cursul anului 2020 au fost de soluționat uri număr de 2874 de lucrări. Dintre acestea, un număr de 2157 au fost înregistrate în cursul anului 2020, 717 lucrări reprezentând cumul din anul 2019”, se mai precizează în Raportul SIIJ.

”În cursul anului 2020 au fost soluționate 2095 lucrăm, din care admise 285 și respinse 1810 de lucrări. Alte 534 de lucrări au fost trimise la organul competent, rămânând nesoluționate un număr de 245. În baza, legilor, regulamentelor, ordinelor și dispozițiilor, au fost întocmite iin număr de 186 de analize, studii, verificăm și situații dintr-un total de 208 lucrări repartizate pentru verificare și soluționare”

EXTRAS din Raportul de activitate SIIJ pe anul 2020

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Riscurile de demență scad considerabil
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului