CULISELE SCANDALULUI DIN PARLAMENTUL EUROPEAN. Adrian Severin a acceptat de la jurnaliști deghizați în lobbyiști 12.000 de euro pentru un amendament depus de Sebastian Bodu

Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 24/04/2012, 11:29

Jurnaliștiibritanici de la The Sunday Times, care s-au prezentat dreptreprezentanți ai unei firme de lobby, l-au convins pe eurodeputatulromân Adrian Severin să încheie un „contract de consultanță”plătit. Severin le-a facturat 12.000 de euro pentru „servicii deconsultanță referitoare la schema de depozite bancare” – proiectcare se discuta în Parlamentul European. Dezvăluirea apare înediția de duminică a ziarului The Sunday Times, care scrie că treideputați europeni și foști miniștri – un român, un sloven și unaustriac – s-au declarat dispuși să-și „vândă serviciile” pentrusume de până la 100.000 de euro unor jurnaliști de la cotidianulamintit. Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multordeputați să plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamentea căror adoptare ar putea-o obține. Cei trei deputați au acceptat,scrie The Sunday Times.

CITEȘTE ȘI:A apărut înregistrarea VIDEO! Severin: „Amîncercat la mai multă lume și m-au refuzat. Așa că i-am explicatlui Bodu care e treaba. Până la urmă, a înțeles și i-a plăcut șilui ideea”

Citește și PE deschide o anchetăîmpotriva celor trei eurodeputați acuzați decorupție

Citește și Scandalul „bani contra legi”. Onouă înregistrare video. Eurodeputatul sloven Zoran Thaler, cătreziariștii deghizați care îi ofereau 100.000 de euro: „GOD BLESSYOU!”

Intră în scenă „un tip și otipă” de la mare firmă de lobby despre care nu se știenimic

Eurodeputatul AdrianSeverin a povestit, pentru gândul, cum a ajuns să cadă în această”capcană”. În decembrie, „un tip și o tipă” i-autrimis un email: dacă n-ar accepta o funcție plătită în calitate deconsultant în consiliul de experți internaționali ai firmei TaylorJones Public Affairs.

•După ceSeverin le-a răspuns că e interesat, a urmat întâlnirea. „Au venitapoi un tip și o tipă: Richard Calvert și Victoria Newell, amândoidirectori la Taylor Jones. Mi-au dat cărțile lor devizită”.

Citește și SCANDAL: Jurnaliștibritanici, deghizați în reprezentanți ai unei firme de lobby, I-AUOFERIT EURODEPUTATULUI ADRIAN SEVERIN 12.000 de euro pentru olege

•L-amîntrebat pe Adrian Severin dacă, înainte de discuție, nu era normalsă verifice cu cine intră în afacere. „Ba da, am verificat. Îșifăcuseră cărți de vizită, aveau un site, numere de telefon… Amsunat și la numerele alea. Întotdeauna răspundea cineva – îmispunea că mă caută ei, că Richard și Victoria sunt într-oședință”.

Prima discuție – lobbyștiiinvocă „posibilitatea” depunerii unuiamendament

De cel-au ales jurnaliștii pe Severin? Simplu: pentru că, asemenicelorlalți doi eurodeputați, politicianul român mai oferiseservicii de consultanță plătite pentru companii private. De pildă,în declarația sa de interese, care se găsește pe siteul ANI,Severin își declară un contract cu Unicredit International, undeeste „membru în consiliul consultativ” și unde este plătit cu5000 de euro pe ședință.

Cei doi l-au întrebatdacă are o firmă pe care dorește să fie plătit. Severin susține căle-a rcerut să-l plătească pe persoană fizică: „Vă dau consultanțăși de consultanța asta mă plătiți”. Părțile au făcut un acordverbal, contractul nefiind semnat, din câte spune politicianulromân.

Bodu: Am ajuns să fiu menționatde cei de la Sunday Times în scandalul „Severin” fără niciovină

•Momentul-cheie al întâlnirii a fost atunci când s-a invocat”posibilitatea” depunerii unui amendament la o lege. Potrivit luiAdrian Severin, cei doi au spus încă de la început: „S-ar putea săvă rugăm să depuneți un amendament”. Răspunsul lui Severin: „Vomvedea…”

Despre ce amendament este vorbași cum a picat Sebastian Bodu în scandal

În esență, cei doiziariști deghizați reprezentau un grup de bănci. Intenția lor erasă influențeze o lege a Comisiei Europene. Comisia dorea săscurteze de la patru săptămâni la o săptămână perioada în care unuicetățean i se poate restitui un depozit bancar. Lobbyiștii încercaumenținerea perioadei de patru săptămâni și pentru acesta aveaunevoie de un amendament în Comisia juridică din ParlamentulEuropean.

•În lunadecembrie, europarlamentarul român Sebastian Bodu, în comisie, îșiexprimă intenția de a depune un astfel de amendament. „Erau zecepersoane de față”, a declarat Bodu, pentru gândul. Bodu ne-a explicat că a făcutaceastă propunere după ce s-a interesat „în industria de banking”și a constatat că este „un amendament de bun simț”. „N-a venitnimeni la mine, nicio firmă de lobby, nimeni. Am depus acestamendament din proprie voință, deoarece eu am lucrat în banking șiștiu cum merg lucrurile”.

•Ce legătură este între Severin și Bodu? Potrivit celor doi,au purtat o discuție despre amendamentul respectiv de abia înfebruarie, deci la două luni după ce Bodu anunțasecă-l depune. „Asistenta lui Severin i-a trimis asistentei meleamendamentul și mi-a solicitat o întâlnire. Am vorbit în aeroportjoi seara despre acest subiect”. Bodu spune că a fost oarecumsurprins de sprijinul lui Severin pentru acest amendament șimenționează că i-a replicat: „Măi, ăsta e un amendamentde dreapta”.

•Sebastian Bodu: „Nu e nicio legătură între mine și banii luațide Severin. Este o pură coincidență că Severin a venit la mine cuchestia asta. Nici măcar n-am bănuit că el a semnat uncontract”.

DECLARAȚIA DE INTERESE A LUI ADRIAN SEVERIN – CLICK PENTRU AMĂRI

Severin: „Nu înțelegeam de cese grăbesc să-mi dea bani…”

Adrian Severin n-a luatbani, pentru că, după ce le-a facturat „lobbyiștilor” 12.000 deeuro pentru servicii de consultanță, editorul general de la TheSunday Times l-a sunat pentru a-i transmite că a fost subiectulunei investigații jurnalistice.

Privind retrospectiv,Severin înțelege că, în lunile în care a adunat informații pentruTaylor Jones Public Affairs, au fost tot felul de lucruri care nuse legau:

•„Au fostsuspecți încă de la început. I-am întrebat: „De ce puneți o sumăașa de mare? De ce să pun în declarația de interese 12.000 de euro?Să punem o sumă pe ședință”. Mi-au răspuns: „Noi operăm mai ușor cutarif pe zi”. I-am și întrebat ce facem dacă lucrez cinci minute,mă plătesc pentru o zi întreagă?! Mi-au zis că da”.

•„Făceaupresiune să-mi dea banii. A fost un nou semn de întrebare, pentrucă nicio firmă din lume nu se grăbește să te plătească. Mi-am ziscă o fi o firmă serioasă, britanică…”

•„Eu îiîntrebam: nu vreți să vă dau ceva scris? Ei îmi răspundeau că nu,că-și iau notițe”.

Ce a făcut Severin concretpentru Taylor Jones Public Affairs

Adrian Severin neagă căar fi făcut lobby, ci doar consultanță, „ceea ce e perfect legal”.L-am întrebat care este diferența. „Contractul de consultanțăînseamnă că vă dau un sfat despre cum trebuie să procedați.Contractul de lobby înseamnă că mă duc în folosul dumneavoastră laun terț și-l determin să facă un lucru”, a răspuns eurodeputatul.I-am amintit că s-a dus la Bodu să intervină pentru clientulreprezentat de presupusa firmă de lobby. Mi-a reluat cronologiaevenimentelor subliniind că Bodu încă din decembrie anunțase că vasusține amendamentul, iar el i-a trimis doar câteva „gânduri” prinemail.

•Răspunsulconcret: „Eu am făcut doar un studiu de probabilitate, o cercetarede piață, ca să văd care sunt tendințele în Parlament. Nu am pus pecineva să depună vreun amendament. Noi facem lobby toată ziua unulasupra celuilalt, dar nu contra cost”.

•Răspunsulmetaforic: „E ca și când eu vă dau dumneavoastrămeditații la matematică. Asta nu înseamnă că mă duc la profesor săvă treacă clasa”.

INFOAnchetă în Parlamentul European. Cine sunt ceilalți doieurodeputați

Zoran Thaler, fost ministru sloven de Externe, a prezentat și elun amendament, cerând ulterior ca banii să îi fie trimiși în contulunei firme cu sediul la Londra. Un al treilea deputat, fostulministru austriac de Interne, Ernst Strasser, le-a declaratjurnaliștilor: „Eu sunt un lobbyist”, înainte de a prezenta unproiect de amendament celor doi colegi ai săi dintr-o comisieresposabilă cu legislația respectivă. Un compromis a fost obținutîn favoarea lobbyiștilor, a asigurat ulterior Strasser.

Deputatul a cerut să i se plătească o primă tranșă de 25.000 deeuro în contul unei firme pe care o deține în Austria. După ceSunday Times a dezvăluit adevărata identitate a falșilor lobbyiști,Severin a declarat că nu a făcut „nimic ilegal”. Strasser și Thalerau dat asigurări că știau de la început că este vorba desprereporteri sub acoperire și că voiau pur și simplu să vadă până undeva merge totul. Contactată de Sunday Times, vicepreședintaParlamentului European, Diana Wallis, a promis o anchetă. „Acestlucru trebuie să facă obiectul unei anchete aprofundate”, adeclarat ea.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Despărțirea anului în media din România? Un prezentator și-a anunțat plecarea după 12 ani și...
Horoscop 18 septembrie 2021. Zodia care are probleme grave cu banii
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
S-a mobilizat armata! Cutremur total în Europa: "De aceea ne-am deplasat trupele"
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...