Cum s-a luptat tanti Zali cu gazele de șist. „Pe mine nu mă interesează banii, mă interesează pământul meu. Scot eu explozibilul să văd ce se întâmplă. Mor?”

Redactor:
Ramona Loznianu
Primăvara trecută, tanti Zali, o femeie trecută de 60 de ani din comuna Sânmihaiu Român din județul Timiș, s-a pomenit cu cațiva muncitori care dădeau găuri, întindeau fire și băgau explozibil în cultura ei de grâu

Primăvara trecută, tanti Zali, o femeie trecută de 60 de ani din comuna Sânmihaiu Român din județul Timiș, s-a pomenit cu cațiva muncitori care dădeau găuri, întindeau fire și băgau explozibil în cultura ei de grâu. Muncitorii de la Prospecțiuni, firma omului de afaceri Ovidiu Tender, explorau zona în căutare de gaze. Însoțită de nepotul său, care a filmat întregul incident, tanti Zali s-a dus să îi alunge pentru că se aflau pe terenul ei în mod ilegal.         

Tanti Zali știa ce se întâmplă: „primarul și cu viceprimarul au luat bani” pentru asta. În timp ce grăbește nervos pasul, scăpând o înjurătură printre dinți și cercetând gropile în care se afla explozibil, le explică foarte răspicat muncitorilor că aranjamentul a fost făcut cu primăria, dar că pământul este al ei și le cere să plece. Muncitorii încearcă să-i explice că există o înțelegere, dar tanti Zali nu se lasă și ia cu asalt un steag de marcaj pe care îl scoate furioasă din pământ și îl aruncă cât colo. Muncitorii se uită nedumeriți la femeia care le cere să scoată explozibilul din pământul ei. „Le scoți afară sau le scot eu!”, amenință femeia fără să-i pese de eventuale consecințe ale actului său de curaj. „Îl scot eu să văd ce se întâmplă. Mor? Mor, mor!”. „Nu, nu glumiți”, îi spune un muncitor. „De ce, care e problema?”, se arată nedumerită tanti Zali. Primește răspunsul prompt: „Că ne băgați pe toți la pușcărie!”

Tanti Zali e însă hotărâtă, în ciuda avertismentelor venite din partea nepotului care îi spune că își pune viața în pericol și continuă să filmeze și să ceară, la rândul său, socoteală. „E pericol un drac! Lasă că îți arăt eu cum le trag”, insistă tanti Zali care pare neînfricată. „Vai de mine, ce frică mi-i!”, exclamă femeia ironic, acompaniindu-și vorbele cu gest larg din mâini.  

Femeia nu trece însă la fapte. Între timp, unui muncitor îi vine ideea salvatoare. Sună la firmă să spună ce s-a întâmplat și cheamă ajutoare pe care „să le ia în pene” tanti Zali. Dar ea nu are nevoie de explicații, pentru că știe ce se întâmplă, ea vrea doar ca angajații  Prospecțiunii să plece de pe pâmântul ei cu tot cu explozibil. Degeaba încearcă aceștia să-i explice că în cazul în care se găsesc resurse, exploatarea poate începe și peste 20 de ani. „La dracu! Hai să fim oameni serioși, că doar nu ni-s proști nici care. Că dacă găsește, imediat se și face (exploatarea -n.r)”, dă verdictul femeia. Unul dintre muncitori insistă și îi explică posibilele avantaje ale unei viitoare exploatări. Tanti Zali nu se lasă înduplecată: „Pe mine nu mă interesează banii, mă interesează pământul meu”.

Discuția continuă în jurul aceleași teme până când la fața locului ajunge o reprezentantă a firmei, care dăduse „verde” pentru lucrare. Aceasta explică că există o înțelegere cu cel căruia i-au dat în arendă terenul agricol în cauză, un așa-numit domn Vitalie. Din acest punct, discuția este purtată aproape în întregime de nepotul lui tanti Zali, care îi spune reprezentantei firmei că era nevoie de acordul proprietarului, nu de al arendașului, și că va da firma în judecată. 

 Consilierii de la primărie au votat aprobarea, apoi s-au răzgândit

La sfârșitul lunii februarie, consilierii locali din Sânmihaiu Român, comună situată la 13 kilometri de municipiul Timișoara și aflată în colegiul pesedistului Ilie Sârbu, au votat un proiect de hotărâre prin care firmei Prospecțiuni SA i se permitea să facă explorări geologice în zonă, scrie presa locală. La scurt timp, aceștia au votat în unanimitate pentru revocarea acestei hotărâri, după ce mai mulți localnici s-au arătat nemulțumiți. 

Viceprimarul comunei, Adrian Engelmann, nu își mai amintește exact ce documente au prezentat reprezentanții companiei care veniseră după aprobare, dar promite că se va documenta. Între timp, încearcă să justifice bâlbâiala consilierilor din primărie.  

„Au venit, s-au înscris (reprezentanții firmei Prospecțiuni SA n.r.) pe ordinea de zi și au venit să ne expună. (…)Au prezentat o plansă, ne-au spus așa în mare parte că nu afectează, nu nimic, și cam atâta. (…) Nu mai știu exact ce mi-a prezentat. Mă documentez dacă vreți (…) Părea totul ok, în regulă. Care, cum, ce … și apoi, când am văzut că nu e așa, li s-a retras aprobarea. Una e când vine și prezintă în momentul ală, ad-hoc. Altfel gândești. După aia, când le iei la calculat, să vezi exact cum și ce, nu îți ies socotelile”, a explicat pentru gândul Engelmann. După ce au votat, reprezentanții locali și-au dat seama că firma nu avea toate avizele și certificat de urbanism așa că s-a votat în unanimitate pentru revocarea aprobării. Atât de rău s-au supărat consilierii că reprezentanții companiei „nu au fost cinstiți”, așa cum spune viceprimarul, și că ei au avut încredere oarbă în aceștia, încât au și amendat firma pentru că nu au oprit lucrările în timpul convenit.

Dincolo de aprobarea de la primărie, necesară pentru explorarea terenurilor care îi aparțin, firma care făcea explorări avea nevoie de permisiunea proprietarilor terenurilor. Lui tanti Zali nu i-a cerut însă nimeni acceptul.  

Explicația companiei: „Nimeni nu vrea să spună situația reală a pământului”

Reprezentantul companiei Prospecțiuni SA, Mihai Mitroi, director QHSE, a declarat pentru gândul că incidentul prezentat „a fost o regretabilă eroare” și că au avut aprobare de la majoritatea proprietarilor.

„Sunt tot felul de înstrăinări, închirieri și nimeni nu vrea să spună situația reală a pământului. Discutăm cu proprietarul, se supără arendașul; discutăm cu arendașul, se supără proprietarul. Aceste împrumuturi de terenuri sunt făcute cu acte sau fără acte. Probabil, din acest motiv, nu ni se spune situația reală (…) Nu suntem în stare întotdeauna să identificăm proprietarul oricărei parcele, se fac confuzii de nume, sunt doi oameni cu același nume, sunt arendași și proprietari, arendași care nu au acte pe terenul de arendă. Există dispute între ei privind persoana care ar trebui despăgubită”, a încercat să justifice reprezentantul Prospecțiuni SA incidentul de la Sânmihaiu Român.

Viceprimarul comunei a declarat că majoritatea terenurilor agricole sunt date în arendă la trei-patru agricultori mari și sunt foarte puțini cei care își mai lucrează pământul individual.

Compania Prospecțiuni nu avea toate avizele

Firma omului de afaceri Ovidiu Tender a început lucrările de explorare la Sânmihaiu Român fără o autorizație de construire, potrivit reprezentanților Consiliului Județean Timiș, care a preluat cazul.

„Li s-a pus în vedere că este necesară obținerea autorizației de construire chiar și pentru prospectare și cercetare. La acel moment nu aveau această autorizație. Acum au început să facă demersurile. Au obținut un certificat de urbanism pentru prospectare și cercetare așa cum prevede legea și acum urmează să emitem autorizația la fază de cercetare. (…)Nu știau că trebuie să obțină autorizare și la faza de cercetare”, a declarat pentru gândul Loredana Pălălău, arhitect șef al Consiliului Județean Timiș, care a precizat că explorările nu sunt neapărat pentru gazele de șist.

Aceasta a precizat că este nevoie de aprobări ale Consiliului Județean pentru că lucrările nu se desfășoară pe o singură unitate teritorial-administrativă. Compania Prospecțiuni a fost contractată de compania ADX Energy, care a câștigat licența de concesiune de la Agenția Națională de Resurse Minerale pentru perimetrul în care se află Sânmihaiu Român și alte opt comune, potrivit reprezentantului Prospecțiuni.

 

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide