• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Cum s-a mutat un sat de romi din România la Berlin. Localnicii din Fântânele se roagă acum pentru Angela Merkel: „Angela, ești mama Europei, te iubim”

Cum s-a mutat un sat de romi din România la Berlin. Localnicii din Fântânele se roagă acum pentru Angela Merkel: „Angela, ești mama Europei, te iubim”
Sunt peste 700

Peste 700 de romi din satul Fântânele s-au mutat într-un complex de locuințe de pe Harzer Strasse din Berlin. Cei rămași acasă o laudă pe Angela Merkel pentru acest lucru și îl critică Nicolas Sarkozy care-i expulzează pe romi, scrie Der Spiegel, citat de Deutsche Welle în pagina online.

Aproximativ 500 dintre cei 700 de romi mutați la Berlin fac parte din comunitatea penticostală din satul Fântânele, situat la aproximativ 35 de kilometri de București. Ei locuiesc acum într-un cartier de 7.500 de metri pătrați cu cea mai mare pondere de rezidenți străini, scrie săptămânalul Der Spiegel într-un amplu reportaj consacrat mutării în bună parte a acestui sat din România în Germania. Adresa berlineză a devenit un al doilea sat Fântânele, comentează Deutsche Welle.

Romii rămași acasă se roagă în Biserica Penticostală din sat pentru familiile lor din Germania și pentru cancelarul Angela Merkel. „Angela, ești mama Europei, te iubim”, îi transmite unul dintre săteni cancelarului, pentru că Merkel îi primește pe romi în țara sa, spre deosebire de președintele Franței Nicolas Sarkozy, care îi expulzează.

Locuitorii din Fântânele speră să ducă o viață mai bună în „paradis”, cum numesc ei cartierul berlinez Neukölln, de altfel cel mai sărac din Germania, subliniază autorul articolului intitulat sugestiv „Paradisul din Neukölln”.

Totul a început după ce un tânăr german din Saxonia, Volker P., în prezent în vârstă de 35 de ani, care a sosit la Berlin în căutarea unui loc de muncă și care a sfârșit prin a trăi din ajutorul social, a cunoscut un bărbat din Fântânele. Tânărul german a vizitat satul și s-a îndrăgostit de sora românului, pe care a luat-o de soție. Ulterior, au început să sosească la Berlin, rând pe rând, rude ale soției, și anume părinți, frați, surori, cumnați, veri și verișoare, inclusiv vecini din Fântânele.

Volker P. cunoștea legislația și i-a ajutat pe nou veniți. Pentru a putea obține drept de ședere permanent, aceștia și-au deschis o afacere. Însă pentru că banii nu au fost de ajuns traiului zilnic, aceștia au solicitat ajutoare sociale (Hartz IV) și alocația pentru copii. Sumele sunt semnificative, având în vedere că mulți dintre nou-veniți au și de la zece copii în sus, oferindu-le un trai mai bun ca în România, comentează Der Spiegel, adăugând că poveștile celor sosiți în Germania i-au determinat pe cei rămași acasă să pornească și ei spre „paradis”.

Din ianuarie 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană (UE), și până în prezent, numărul românilor stabiliți în Germania aproape s-a dublat, precizează săptămânalul german.

Inchide