Cum vrea Ministerul Educației să scape de bătăile dintre elevi. „Sistemul 112″ pentru violența din școli

Publicat: 16 05. 2013, 17:35
Actualizat: 30 10. 2014, 13:59

Ministrul Educației, Remus Pricopie, pregătește o strategie prin care școlile vor fi monitorizate atent în privința actelor de violență. Declarația a fost făcut miercuri seară la GÂNDUL LIVE.

„Este vorba despre un sistem de monitorizare și de alertă prin care ministerul va știi tot ce se întâmplă. Înainte să rezolvi problema trebuie să știi ce se întâmplă. Trebuie să ai un tablou pe fiecare regiune, pe fiecare județ în parte a cazurilor de violență. Am a avut o statistică unde într-un județ aveai 1.700 de cazuri, iar în alt județ erau 87 de cazuri. Așa ceva nu se poate.  Asta înseamnă că școlile măsoară diferit actele de violență. Trebuie să știm profilul actelor de violență”, a declarat Remus Pricopie.

După ce va avea profilul fiecărei școli în privința actelor de violență, Ministerul Educației va interveni împreună cu specialiștii mai ales în școlile unde actele de violență se repetă.

„Este foarte importantă aceasta componenta a unei radiografii corecte. Noi întotdeaua nu ne-am păstrat analizele. Noi nu știm care este profilul elevilor care intra în astfel de acte de violență”, a mai spus Remus Pricopie. 

Datele de la Ministerul Educației arată că în anul școlar trecut numărul cazurilor de violență înregistrate în școli a fost de 4.131, dar aici intră nu numai bătăile dintre elevi, ci și consum de alcool, discriminare și însușire de bunuri găsite.
În schimb, potrivit informațiilor de la Poliție, numărul elevilor bătăuși a scăzut în anul 2011-2012. Statisticile de la Poliție arată că anul trecut infracțiunile care implică violență sunt în scădere după cum urmează: tâlhărie- cu 16,7% ,amenințare- cu 38,9%, distrugere – cu 13,6%, vătămarea corporală- cu 47%, lovire sau alte violențe- cu 0,4%.