Schimbare fundamentală în Educație: școlile vor avea mai mulți bani, ministrul Pricopie legalizează fondul clasei

Schimbare fundamentală în Educație: școlile vor avea mai mulți bani, ministrul Pricopie legalizează fondul clasei
Publicat: 16/05/2013, 21:12
Actualizat: 01/02/2019, 16:31

Școlile din România vor primi în curând mai mulți bani, dar nu de la bugetul de stat, ci din partea celor care vor să finanțeze Educația.

EUROVISION 2013. LIVE: Cezar Ouatu în semifinala EUROVISION. EXCLUSIV: Mesajul către românii care i-au întors spatele

EUROVISION 2013. Lista țărilor calificate în FINALĂ. Cu cine concurează CEZAR OUATU în semifinala 2. „Mă simt câștigător”

Ministrul Educației, Remus Pricopie a declarat miercuri seară la GÂNDUL LIVE că lucrează la un mecanism prin care banii să ajungă mult mai ușor la școală, iar părinții și oamenii care vor să doneze bani instituțiilor de învățământ să o poată face direct în conturile școlii.

De asemenea, ministrul a mai spus că vrea să extindă și la instituțiile de învățământ din România sistemul de donare a 2% din impozitul pe profit existent pentru organizații neguvernamentale.

„Eu mă gândesc la donații de mai mult de 2% din impozit, dar mai întâi trebuie să definim mecanismul prin care să se poată face acest lucru, pentru că acesta este un mecanism complex care nu ține numai de decizia Ministerului Educației”, a spus Pricopie. Ministrul a spus că, în acest fel, fondul clasei va fi scos „la suprafață”.

După Revoluție, s-au construit cinci biserici pentru fiecare școală nouă. De ce românii donează pentru lăcașe de cult și n-o fac pentru școli. EXCLUSIV

Calendar de implementare: 2014

„Consider că este absolut OK ca un părinte, dacă vrea, să contribuie cu o anumită sumă la școală să o poată face într-un mod legal și să o facă într-un cont al școlii. În momentul de față, conturile școlii sunt de fapt la primărie. Prin urmare, acea contribuție de 2% din impozitul pe venit nu poate fi donată la școală. Am discutat cu Asociația Părinților și cu specialiștii de la Ministerul Finanțelor și încercăm să identificăm un mecanism prin care în fiecare școală în parte să existe un cont special, un cont transparent prin care părinții, profesorii sau cei care contribuie la acest cont să poată să obțină informații despre bani”, a precizat ministrul.

Noul sistem va avea la bază mai multe reguli foarte clare, a subliniat Pricopie, la GÂNDUL LIVE.

„Cu reguli foarte clare, acest cont să fie auditat anual, iar părinții și școala să decidă ceea ce consideră că trebuie se facă cu acești bani. Toate statele pe care noi le dăm ca exemplu că au o educație solidă au o contribuție privată în zona educației, iar privat înseamnă acest fond „economics of education””, a spus Remus Pricopie.

Ministrul a spus că procedurile pentru crearea conturilor școlii sunt destul de înaintate, iar cel mai devreme vor fi puse în practică în anul școlar următor.

„Eu cred că acest mecanism va fi definitivat pe parcursul acestui an, și, dacă nu în septembrie următor, el va fi funcțional cel mai târziu de anul viitor. Vom vedea ce sume vom reuși să colectăm. Dar nu este Ministerul sau directorul școlii în măsură să decidă ce o să se facă cu acești bani”, a precizat ministrul.

Conturile bancare ale școlilor vor avea aceleași reguli ca și orice cont bancar din România, dar vor fi audiatate anual pentru sumele donate și sumele cheltuite. Ministrul se gândește la niște reguli privind cheltuirea banilor donați școlilor.

„Trebuie să vezi exact dacă pot fi introduse niște capitole bugetare prin care acești bani să poată fi folosiți, pentru că putem ajunge în situația în care să sponsorizăm vacanțe”, a spus Remus Pricopie.

Donațiile pentru școli vor fi ghidate după un act legislativ. „Mai întâi trebuie să vedem cum se va face și apoi va trebui să vedem de ce acoperire legislativă este nevoie. Acest lucru se practică în alte țări, nu îl inventăm noi. Va fi o formulă flexibilă. Eu cred că trebuie să ne uităm ce fac și alții, să vedem ce este fezabil și ce nu. Dar sunt conștient că un model împrumutat 100% din altă parte nu va funcționa”, a mai spus Pricopie la GÂNDUL LIVE. Ministrul a dezvăluit că a studiat mai multe sisteme de educație, dar că nu s-a oprit la unul în special.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Hailey Bieber este însărcinată cu primul copil! Anunțul emoționat făcut de Justin Bieber | Foto
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Apare un NOU buletin de identitate. Decizie doar pentru cei cu telefon mobil
Veste proastă pentru mulți români. Nu mai pot merge în vacanță aici
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Bucharest Half Marathon are loc în weekendul 11 și 12 mai