Curtea de Conturi: Medicamente gratuite de 769.000 lei pentru internați sau decedați

Publicat: 01 02. 2013, 19:25
Actualizat: 23 05. 2015, 22:28

Mai multe case de asigurări de sănătate au validat în 2011 rețete gratuite de 769.000 lei pentru pacienți internați, dar și pentru persoane decedate, arată raportul pe 2011 al Curții de Conturi.

Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (CASAOPSNAJ), Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului (CASMTCT) și casele județene Brăila, Giurgiu, Harghita, Maramureș, Neamț, Olt, Sălaj și Tulcea au validat prescripții medicale emise în 2011 pentru medicamente cu regim de compensare de 100%, fără existența scrisorilor medicale, unor pacienți care figurează internați în spitalizare continuă, spitalizare de zi și ambulatoriu, dar și pe numele unor persoane decedate, în valoare de 769.000 lei, potrivit raportului.

Totodată, CASOPSNAJ, CASMTCT și casele județene Bistrița-Năsăud, Giurgiu, Ialomița, Olt, Neamț au validat și au decontat rețete în valoare de 911.000 de lei emise de medicii specialiști din ambulatoriu, spital, medici de familie în aceeași perioadă în care pacientul figurează în spitalizare continuă.

În același sens au operat CASOPSNAJ, CASMTCT și casele Bistrița-Năsăud, Giurgiu, Mehedinți, Maramureș, Sălaj, validând și decontând servicii medicale de 610.000 de lei pentru pacienți internați în spitalizare continuă și care au beneficiat și de servicii medicale acordate și în ambulatoriu.

Tot în 2011, casele de asigurări de sănătate din Dâmbovița, Harghita, Maramureș și Neamț au decontat servicii medicale și medicamente compensate în mod necuvenit unor persoane care nu îndeplineau condițiile legale, beneficiind de pensii mai mari de 700 de lei, în sumă de 239.000 de lei.

De asemenea, CASOPSNAJ, CASMTCT și casele județene Bistrița-Năsăud, Covasna, Ialomița, Mehedinți, Neamț, Tulcea, Sălaj, Vâlcea, Giurgiu, Olt au decontat nejustificat medicamente compensate în valoarea de 328.000 de lei unor pensionari care realizează venituri și din alte surse.

Totodată, Casa de Asigurări de Sănătate a Județului Harghita a decontat nelegal unele servicii balneologice neexecutate și a validat unele prescripții medicale contrar prevederilor legale, în sumă de 95.000 de lei.

De asemenea, au fost înregistrate neregului prin acceptarea la plată a unor prescripții medicale care nu prezentau confirmarea primirii medicamentelor de către asigurați, în valoare de 201.000 de lei.