Dăncilă recidivează: A încurcat PREDILECȚII cu PREDICȚII și FUNDAMENTARE cu FUNDAMENTALE

Publicat: 15 11. 2018, 20:03
Actualizat: 26 03. 2019, 09:19

This browser does not support the video element.

Premierul Viorica Dăncilă a făcut o nouă greșeală de exprimare, confundând cuvântul „predilecții” cu „predicții”. Aceasta vorbea despre datele INS și despre situația economică a României care infirmă, potrivit șefului Executivului, „predilecțiile Opoziției”.

„Un al doilea semnal pozitiv îl reprezintă scăderea inflației anuale la cel mic nivel din acest an, respectiv 4,25% în luna octombrie 2018 de la 5,03% în septembrie 2018. Sunt date care arată faptul că Guvernul a avut dreptate și care infirmă cu argumente incontestabile predilecțiile (referindu-se la predicțiile – n.r) Opoziției, așa-zișilor analiști sau mai grav a unor instituții publice. După cum vedem, nicio cifră oficială nu arată acest fapt”, a afirmat Viorica Dăncilă, în debutul ședinței de joi a Guvernului.

Potrivit DEX, cuvântul predilecție este definit ca „Înclinație, atracție deosebită pentru cineva sau ceva; preferință. Loc. adj. De predilecție = preferat, favorit. Loc. adv. Cu (sau de) predilecție = de preferință, mai ales, îndeosebi”.

Pe de altă parte, cuvântul predicție are sensul de „1. Operație rațională de anticipare a unui eveniment sau fenomen; previziune. 2. Prevestire; presentiment”, conform definiție oferite de DEX.

Șeful Executivului s-a încurcat și când a pronunțat cuvântul „fundamentare”, în timp ce vorbea despre studiul de fundamentare pentru clinica multifuncțională Doctor Calistrat Grozovici, o investiție în valoare de circa 650 milioane lei.

Astfel, atunci când a făcut acest anunț, premierul a pronunțat greșit cuvântul „fundamentare”, spunând „fundamentale”, însă ulterior s-a corectat. De asemenea, Dăncilă a avut dificultăți și la pronunțarea numelui Calistrat Grozovici.