Decizia Curții Constituționale în cazul Nicolai, publicată în Monitorul Oficial

Publicat: 15 02. 2012, 11:58
Actualizat: 29 05. 2012, 09:35
Decizia Curții Constituționale în cazul Norica Nicolai - care explică faptul că președintele poate respinge doar o dată, motivat, propunerea premierului de numire a unui ministru - a fost publicată, astăzi, în Monitorul Oficial.

Decizia Curții Constituționale în cazul Norica Nicolai – care explică faptul că președintele poate respinge doar o dată, motivat, propunerea premierului de numire a unui ministru – a fost publicată, astăzi, în Monitorul Oficial. Curtea Constituțională (CC) și-a publicat, în urmă cu o săptămână, motivarea deciziei în cauza Norica Nicolai, arătând că limitarea la o singură respingere a propunerii de ministru se justifică prin faptul că răspunderea pentru o altă nominalizare revine în exclusivitate premierului.

În urmă cu o săptămână, premierul Călin Popescu Tăriceanu aștepta ca decizia Curții Constituționale în cazul Nicolai să fie publicată în Monitorul Oficial înainte să transmită Președinției propunerea de numire a lui Teodor Meleșcanu în funcția de ministru al Justiției și a lui Radu Stroe în postul de ministru al Apărării. În prezent, Meleșcanu deține portofoliul Apărării și asigură interimatul la Justiție. Surse oficiale susțineau că președintele Traian Băsescu l-a informat telefonic pe premierul Călin Popescu Tăriceanu că nu va accepta revocarea din funcție a ministrului Apărării Teodor Meleșcanu, nominalizat pentru portofoliul Justiției.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Președinției a arătat că șeful statului este gata să colaboreze cu primul-ministru în vederea găsirii unei soluții pentru Ministerul Justiției, în condițiile respectării Constituției și a deciziilor Curții Constituționale, și a precizat că premierul nu a inițiat nicio procedură de consultare cu președintele pe tema numirii unui ministru al Justiției, așa cum prevede Decizia Curții Constituționale a României 356/2007, și nu a înaintat nicio propunere pentru postul vacant de la Ministerul Justiției.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, în ședința Guvernului de săptămâna trecută, că înlocuirea ministrului Apărării nu va afecta pregătirile pentru summit-ul NATO, iar nominalizările pentru portofoliile Justiției și Apărării vor fi trimise Președinției imediat după ce Curtea Constituțională va publica motivarea deciziei în cazul Nicolai.