Decizie definitivă: Omar Hayssam va executa 23 de ani și 4 luni de închisoare, după contopirea pedepselor

Publicat: 28 03. 2015, 08:33

Decizia luată în cazul lui Hayssam este definitivă. Prin sentința de vineri, instanța supremă a menținut decizia din 2 februarie a Curții de Apel Ploiești. Acest dosar de contopire a pedepselor a fost rejudecat.

Astfel, în 30 octombrie 2014, magistrații Curții de Apel Ploiești au stabilit o pedeapsă de 23 de ani și patru luni de închisoare și cinci ani interzicerea dreptului de a avea calitatea de administrator sau de membru al consiliului de administrație al unei societăți comerciale pentru Omar Hayssam, în urma contopirii pedeselor din dosarele răpirii celor trei jurnaliști, înșelăciunii în cazul „Volvo” și fraudelor din dosarul cauza „Foresta Nehoiu”.

Decizia magistraților Curții de Apel Ploiești a fost luată în baza noilor prevederi penale și în urma sesizării primite de la Comisia de evaluare a incidenței aplicării legii penale mai favorabile din Penitenciarul Mărgineni, unde Omar Hayssam este încarcerat. Hotărârea a fost contestată de Hayssam, dar și de procurori, iar în luna decembrie a anului trecut Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis cazul înapoi la Curtea de Apel Ploiești pentru rejudecare.

Sirianul Omar Hayssam este, în prezent, judecat într-un alt dosar în care a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în octombrie 2012, alături de fratele lui, Mohamad Omar, cumnatul său, Mihai Nasture, și doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă și Doina Farladanschi. Ei sunt acuzați de înșelăciune și delapidare, prin intermediul unui grup de firme, numit „Manhattan”.

În 2 august 2012, Tribunalul București a dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru Omar Hayssam și, în lipsă, pentru Mohamad Omar, la solicitarea procurorilor DIICOT.