Decizie la Strasbourg în privința penitenciarelor din România: Emiterea rezoluției critice, amânată

Publicat: 06 12. 2019, 14:17

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Ministerul Justiției, ministrul Cătălin Predoiu a participat la reuniunea de la Strasbourg a Comitetului Delegațiilor Miniștrilor în format Drepturile Omului (CM-DH) dedicată supravegherii executării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului.

După trei ore de dezbateri, în urma poziției și argumentelor prezentate de Ministerul Justiției din România, Comitetul de Miniștri a hotărât să amâne emiterea unei rezoluții critice la adresa sistemului penitenciar din România și să emită, în locul ei, o decizie de recomandare.

„A fost o dezbatere dificilă cu rezultate pozitive pentru România. Dar trebuie să gândim, redactăm și aplicăm un plan urgent de măsuri integrate pentru a rezolva durabil problema condițiilor din penitenciare și siguranța cetățenilor și de a stopa condamnările României la CEDO. Mă bucur să am sprijinul primului ministru în această direcție”, a declarat Predoiu.

Ministrul Justiției a fost asistat la dezbateri de ambasadorul Răzvan Rusu, reprezentantul permanent al României pe lângă Consiliul Europei, de agentul guvernamental al României pentru CEDO, Simona-Maya Teodoroiu, precum și de o echipă de experți din cadrul Ministerului Justiției și MAE.

Totodată, ministrul Justiției a mai avut o întrevedere cu președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Linos-Alexandre Sicilianos, iar vineri are programată o întrevedere cu reprezentanții Serviciului de Executare a Hotărârilor CEDO.