Deputații discută luni moțiunea împotriva ministrului Justiției, pornită de la o postare pe Facebook

Publicat: 03 04. 2016, 16:46

„Moțiunea simplă supusă dezbaterii Camerei Deputaților este provocată de o afirmație a doamnei ministru Raluca Prună referitoare la drepturile fundamentale ale omului, afirmație ce obligă Parlamentul României la o atitudine fermă de respingere a unei viziuni despre democrației ce pare să fie însușită, prin tăcerea unanimă a celorlalți membri ai Executivului și prin completa lipsă de reacție a prim ministrului, de întregul Guvern”, susțin cei 53 de semnatari ai moțiunii ALDE.

Ei fac referire la declarația ministrului Justiției, din 14 martie, imediat după adoptarea OUG privind interceptările. Ministrul Raluca Prună scria atunci pe pagina sa de Facebook că: „OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi și libertăți, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală și o combatere a infracționalității slabe, discuția despre drepturi e un lux teoretic”.

Inițiatorii mai susțin că „dacă nu va fi înlăturată neîntârziat de către șeful Guvernului din orice poziție de decizie publică” înseamnă că ministrul Justiției nu a făcut altceva decât să exprime prin această declarație și prin OUG o filosofie asupra drepturilor și libertăților individului care este împărtășită de întregul guvern.

Printre semnatari se numără însă și social-democrații Victor Ponta și Sebastian Ghiță, dar și parlamentari UDMR, în frunte cu președintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a calificat drept „comic” demersul ALDE și a declarat că președintele Senatului și copreședinte ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, sare în apărarea unei cetăți care nu a fost asediată.

„Este un demers care în opinia mea și a PNL este neserios, aproape comic. Îl compar cu ideea de a sări în apărarea unei cetăți care nu a fost atacată de nimeni. Cam asta face ALDE, cam asta face domnul Tăriceanu, adică vorbește despre un linșaj al drepturilor și libertăților cetățenilor în România, un asalt asupra acestor drepturi și libertăți, un asalt care în realitate nu există”, a spus Gorghiu.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat și el că partidul său nu va iniția și nici nu va susține moțiuni simple, însă va cere remanierea unor miniștri.

”Moțiunea simplă o depui împotriva unui ministru care totuși prestează ceva, după părerea noastră cea mai mare parte din actualii miniștri nu se ridică nici la nivelul de a putea primi o moțiune simplă, nu mai vrem să cheltuim bani pe hârtie sau pe alte lucruri, pur și simplu o să cerem public să fie schimbați anumiți miniștri. Nici nu vom semna ca partid”, a declarat liderul PSD.