Descoperire macabră în Arad

Publicat: 04 06. 2014, 16:39
Actualizat: 29 07. 2014, 17:37

Pescari și localnici din Turnu, localitate aflată la granița cu Ungaria, au observat, în ultimele zile, că tot mai mulți pești mor în Canalul Criș, un canal colector al apelor pluviale de pe terenurile agricole, care pornește din Ungaria, iar apa este pompată după 29 de kilometri în Râul Mureș, în zona orașului Pecica.

Mii de pești morți, în general puiet, pot fi observați plutind pe un segment de câteva sute de metri în zona localității Turnu.

Reprezentanți ai Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Arad, instituție care administrează canalul, dar și ai Gărzii de Mediu și Direcției Sanitare Veterinare, au mers la fața locului pentru a încerca să stabilească în ce împrejurări s-a produs mortalitatea piscicolă.

Potrivit șefului ANIF Arad, Gheorghe Pele, se suspectează o poluare a canalului, pentru că segmentul afectat este în amonte și în aval de un pod.

„Este posibil ca cineva să fi deversat de pe pod substanțe toxice, cum ar fi pesticide. Cum în această perioadă nu pompăm apa din canal în Râul Mureș, apa nu este în mișcare, iar poluarea nu s-a extins”, a declarat, miercuri, Gheorghe Pele.

Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare spun că au prelevat probe de apă, pe care le-au trimis la un laborator din București, iar rezultatele sunt așteptate săptămâna viitoare.
Dacă analizele vor confirma că apa a fost poluată, autoritățile vor sesiza organele de urmărire penală.

Marian Buga, marian.buga@mediafax.ro