DEZVOLTARE. CE investește 1 miliard de euro în proiecte inovatoare cu emisii scăzute de dioxid de carbon

Publicat: 03 07. 2020, 16:33
Actualizat: 06 04. 2021, 19:56
DEZVOLTARE. CE investește 1 miliard de euro în proiecte inovatoare cu emisii scăzute de dioxid de carbon / Foto: Mediafax

Comisia Europeană a lansat, vineri, prima cerere de propuneri din cadrul Fondului pentru inovare, prin care va oferi finanțare în valoare de 1 miliard de euro, sub formă de granturi, pentru proiecte inovatoare în domeniul tehnologiilor curate.

 Fondul pentru inovare al Comisiei, unul dintre cele mai mari programe pentru inovație din lume

Conform unui comunicat al CE, Fondul pentru inovare este unul dintre cele mai mari programe din lume pentru demonstrarea tehnologiilor inovatoare cu emisii scăzute de dioxid de carbon, finanțate din veniturile obținute din licitarea certificatelor de emisii din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii.

Fondul pentru inovare va finanța tehnologii revoluționare pentru energia din surse regenerabile, industriile mari consumatoare de energie, stocarea energiei și captarea, utilizarea și stocarea dioxidului de carbon.

„Această cerere de propuneri vine exact la momentul potrivit. UE va investi 1 miliard de euro în proiecte promițătoare, care au ajuns la maturitate pentru a fi lansate pe piață, cum ar fi hidrogenul curat sau alte soluții cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru industriile mari consumatoare de energie, cum ar fi siderurgia, industria cimentului și industria chimică. Vom sprijini, de asemenea, stocarea energiei, soluțiile pentru rețeaua energetică și captarea și stocarea dioxidului de carbon. Aceste investiții pe scară largă vor contribui la relansarea economiei UE și la o redresare verde care să ne conducă la neutralitatea climatică în 2050”, a declarat Frans Timmermans, vicepreședinte executiv.

Cererea de propuneri este deschisă pentru proiecte în sectoarele eligibile din toate statele membre ale UE, Islanda și Norvegia. Fondurile pot fi utilizate în cooperare cu alte inițiative de finanțare publică, cum ar fi ajutoarele de stat sau alte programe de finanțare ale UE.

Conform CE, proiectele vor fi evaluate în funcție de potențialul lor de a evita emisiile de gaze cu efect de seră, potențialul lor de inovare, maturitatea financiară și tehnică, precum și potențialul de aplicare la scară largă și de rentabilitate.

Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 29 octombrie 2020.