SĂNĂTATE. Comisia Europeană cere României să aplice normele UE privind regulile de igienă pentru produsele alimentare

SĂNĂTATE. Comisia Europeană cere României să aplice normele UE privind regulile de igienă pentru produsele alimentare
DEZVOLTARE. CE investește 1 miliard de euro în proiecte inovatoare cu emisii scăzute de dioxid de carbon / Foto: Mediafax
Publicat: 02/07/2020, 19:43
Actualizat: 02/07/2020, 19:44

Comisia Europeană a trimis, joi, României o scrisoare de punere în întârziere cu privire la normele UE de igienă pentru produsele alimentare. România are la dispoziţie trei luni pentru a se conforma.

Comisia Europeană a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere referitoare la excluderea furnizării anumitor produse de origine animală din domeniul de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 853/2004 privind normele specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, care sunt, în consecinţă, reglementate de legislaţia naţională, fără a se respecta condiţiile de excludere din domeniul de aplicare a regulamentului UE”, se arată într-un comunicat al CE:

Nerespectarea de către România a anumitor dispoziţii din Regulament

Potrivit acestuia, scrisoarea de punere în întârziere se referă, de asemenea, la nerespectarea de către România a anumitor dispoziţii din Regulamentul privind legislaţia alimentară generală şi din Regulamentul privind igiena produselor alimentare.

„În plus, normele româneşti de igienă alimentară se aplică unor produse care fac obiectul liberei circulaţii pe piaţa internă, respectarea lor fiind obligatorie şi conferind o prezumţie de conformitate cu obligaţiile impuse de dreptul Uniunii. Prin urmare, normele naţionale de igienă alimentară ar fi trebuit să fie notificate în stadiul de proiect, în temeiul Directivei 2015/1535 privind reglementările tehnice, pentru a permite Comisiei să evalueze compatibilitatea acestora cu legislaţia UE. Nerespectarea obligaţiei de notificare a acestor norme constituie o încălcare a obligaţiilor de notificare prevăzute la articolul 5 alineatul (1) din Directiva 2015/1535”, mai arată reprezentanţii CE.

România are la dispoziţie trei luni pentru a se conforma scrisorii de punere în întârziere; în caz contrar, Comisia poate emite un aviz motivat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase