Dosarul Transferurilor. Cum motivează judecătorii cei 40 de ani de închisoare primiți, în total, de greii fotbalului românesc

Publicat: 18 01. 2013, 23:12

Cristi Borcea, George Copos, MM Stoica, Jean Pădureanu, Giovanni Becali, Victor Becali, Gică Popescu și Gheorghe Nețoiu au fost condamnați, în total, la 40 de ani de închisoare și plata unor daune de peste 10 milioane de dolari. În motivarea Curții de Apel, judecătorii spun că cei 8 au fost condamnați pentru că au avut o activitate infracțională intensă și au adus prejudicii consistente statului. „Inculpatul Becali Ioan a fost inițiatorul și principalul beneficiar, împreună cu Becali Victor, al acestei activități ilicite, în cadrul căreia inculpatul Borcea Cristian a avut o contribuție esențială”, se meționează în motivare. 

În noiembrie 2012 Curtea de Apel București i-a condamnat la 40 de ani de închisoare pe cei 8 grei ai fotbalului românesc. Curtea de Apel a publicat astăzi motivarea instanței.

„În privința inculpaților Becali Ioan, Borcea Cristian și Becali Victor, Curtea are în vedere perioada foarte întinsă a activității infracționale, numărul  mare al actelor materiale cu referire la toate infracțiunile săvârșite în formă continuată, valoarea extrem de mare a prejudiciului cauzat și împrejurările concrete ale faptelor,  reținând din acest punct de vedere modalitatea foarte elaborată în care inculpații au conceput și pus în aplicare planul infracțional, faptul că inculpatul Becali Ioan a fost inițiatorul și principalul beneficiar, împreună cu Becali Victor, al acestei activități ilicite, în cadrul căreia inculpatul Borcea Cristian a avut o contribuție esențială, determinată de funcțiile de conducere deținute la clubul Dinamo București.”, se arată în motivarea Curții de Apel București

Judecătorii susțin că Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu și Gigi Nețoiu au avut o o activitate infracțională mai redusă decât cea a inculpaților Becali Ioan, Borcea Cristian și Becali Victor.  Astfel instanța a dispus pedepse mai blânde pentru cei patru și pedepse ceva mai dure pentru Ioan Becali, Cristi Borcea și Victor Becali.  

„În raport de aceste criterii, Curtea va aplica inculpaților Becali Ioan, Borcea Cristian și Becali Victor pedepse orientate spre maximul noilor limite stabilite ca urmare a reținerii circumstanțelor atenuante, față de Copos Gheorghe și Stoica Mihai spre mediu, iar inculpaților Popescu Gheorghe, Pădureanu Jean și Nețoiu Gheorghe la minimul acestor limite”, se arată în motivarea instanței.

Citește aici motivarea

Lista condamnărilor din Dosarul Transferurilor

George Copos, patronul clubului Rapid, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare.

Jean Pădureanu, președintele clubului Gloria Bistrița, a primit 3 ani cu suspendare.

Mihai Stoica, managerul general al clubului Steaua București a primit 4 ani de închisoare cu executare, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, precum și 3 ani de interzicere a unor drepturi.

Cristi Borcea, fost acționar la clubul Dinamo București a primit 7 ani de închisoare cu executare și șase ani interzicere a unor drepturi.

Giovanni Becali a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare.

Fratele său, Victor Becali, a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare.

Fostul internațional Gheorghe Popescu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Fostul acționar la clubul Dinamo, Gheorghe Nețoiu, a primit 3 ani de închisoare cu suspendare.