După ce a ținut o femeie în închisoare 10 ani, fără să fie vinovată, statul român n-a vrut să-i plătească pensia. Ce decizie a luat azi Curtea de Apel Pitești

Publicat: 16 03. 2017, 22:13

După ce a stat 10 ani după gratii, condamnată pentru o crimă pe care nu a comis-o, o femeie din Comarnic a câștigat, la Curtea de Apel Pitești, dreptul la pensie pentru perioada în care a fost încarcerată. Decizia Curții este definitivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit deciziei instanței, la calculul pensiei Vioricăi Vișan va fi avută în vedere, ca vechime în muncă, și perioadă în care ea s-a aflat în detenție pentru o crimă pe care a comis-o fiul ei, acesta mărturisind fapta comisă în momentul în care era încarcerat pentru furt.

Potrivit portalului Curții de Apel Ploiești se „admite apelul. Anulează sentința civilă nr. 2000/24.06.2016 pronunțată de Tribunalul Prahova. Evocând fondul respinge excepțiile tardivității, autorității de lucru judecat și lipsei procesuale pasive a Casei Județene de Pensii Prahova. Admite cererea de chemare în judecată în parte. Obligă pârâtele să recalculeze pensia reclamantei cu luarea în calcul, ca vechime în muncă, a perioadei 21 oct. 1994 – 8 oct. 2004, în care a fost privată de libertate. Respinge capătul de cerere privind revocarea adresei nr. 14459/17.08.2015.

Decizia Curții de Apel Prahova este definitivă.

Viorica Vișan a beneficiat în instanță de sprijinul unui ONG.

Femeia a executat 10 ani apoi a fost achitată, statul român recunoscând că a fost vorba de o eroare judiciară.

Viorica Vișan a ieșit din închisoare în 2004, după 10 ani de detenție, iar de atunci trăiește dintr-o indemnizație socială de 400 de lei, asta după ce Casa de Pensii nu a luat în calcul, ca vechime în muncă, perioada petrecută în detenție.