După ce au funcționat 30 de ani neîntrerupt, Băile sărate de la Telega au fost închise

Publicat: 25 05. 2019, 10:49

„Am cerut în instanță rezilierea contractului de concesiune pe motiv de intrare în faliment și nerespectarea caietului de sarcini. Avea un hotel de făcut, să amenajeze băi calde. Nimic nu s-a întâmplat acolo. Noi ne-am judecat cu lichidatorul judiciar”, a precizat Gheorghe Ilie.

Este vorba despre o suprafață totală de 10.000 metri pătrați. Primarul din Telega a afirmat că a fost nevoit să închid aceste băi din cauza pericolului.

„E jale acolo. Totul este distrus. Trebuie izolate aceste băi ca să nu se producă accidente. Plaja este cu denivelări, podeaua este ruptă, sunt și surpări de teren. Au fost închise și așa vor sta tot anul 2019. Băile au mai fost închise în anul 1992 pentru o perioadă de doi ani”, a spus primarul comunei Telega.

Autoritățile încearcă acum renovarea acestor băi, cunoscute drept „băile săracilor” și care sunt extrem de căutate, mai ales pe perioada verii.

„Am contactat o societate pentru că intenționăm să luăm fonduri europene ca să încercăm o renovare. Ele funcționează din timpul regelui Ferdinand. Din ce îmi spunea tata, Regele Mihai venea aici des prin sat, însă călare, se plimba”, a declarat Gheorghe Ilie.

Localnicii spun că aceste băi sunt printre primele în Europa în ceea ce privește salinitatea, dar și nivelul ridicat de cloruri de potasiu, amoniu, calciu sau iod. Au valoare terapeutică în special în cazul pacienților cu reumatism.

foto: captură youtube.com